Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok

2018-05-31 11:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

A közpénzekkel történő gazdálkodás jövőbeni szabályos és az integritás követelményeinek is megfelelő feltételeinek megteremtése, a tapasztalt jó gyakorlatok terjesztése érdekében szervezi az Állami Számvevőszék „Jó gyakorlatok” konferenciáit. A számvevőszék kiemelt célja, hogy ellenőrzéseinek tapasztalatait a lehető legszélesebb körben hasznosítsa.

 

2017 őszétől a „Jó gyakorlatok” konferenciák témájához kapcsolódóan az Állami Számvevőszék ingyenes, 50 órás közpénzügyi vezetőképzést szervez Székházában a témában érintett szervezetek, intézmények, ellenőrzöttek elsőszámú vezetői részére, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának szakmai, oktatói együttműködésével.

 

Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzése az Állami Számvevőszék féléves ellenőrzési terveinek folyamatos eleme. A számvevőszék 2016-ban elvégezte a Várpalotai Közüzemi Kft. ellenőrzését. A társaságot, illetve a tulajdonosi joggyakorló önkormányzatot „jó gyakorlat”-ként azonosítottuk. Így kértük fel a 2018. május 24-i „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok” című „Jó gyakorlat” konferencián előadás megtartására Várpalota Város Polgármesterét, valamint a várpalotai közüzemi szolgáltató Ügyvezető Igazgatóját, hogy a konferencia előadójaként osszák meg a felelős tulajdonosi joggyakorlással, valamint az önkormányzati vállalatirányítással kapcsolatos tapasztalataikat, meglátásaikat.

 

A konferenciát hagyományosan Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője nyitotta meg és moderálta. A konferencia vendég előadói a felelős tulajdonosi joggyakorlás valamint az önkormányzati vállalatirányítás témákban tartottak előadásokat, míg a számvevőszék előadói részéről az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok etikus vezetéséről, a számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatairól, és az önkormányzati gazdasági társaságok integritás felmérésének tapasztalatairól hallhattunk és láthattunk előadásokat.

 

A konferencia programját itt érheti el.

 

A konferencián elhangzott előadásokról tudósításaink, illetve az egyes előadások anyagai itt érhetőek el:

 

Etikus vezetés az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke

Előadás: Közszolgáltató szervezetek menedzsmentje

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai

Dr. Horváth Margit, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője

Előadás: Fókuszban az önkormányzatok gazdasági társaságai - Ellenőrzési tapasztalatok

A felelős tulajdonosi joggyakorlásról
Campanari-Talabér Márta, Várpalota város polgármestere

Az önkormányzati vállalatirányítás

Horváth Tamás József, a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Előadás: Az önkormányzati vállalatirányítás

 

Az önkormányzati gazdasági társaságok integritás felmérésének tapasztalatai

Dr. Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője

Előadás: Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok integritás felmérésének tapasztalatai