Fókuszban az egészségügyi szakrendelők

2018-11-29 16:09   |   Feltöltötte: Petrik Judit

Az Állami Számvevőszék 2018. november 22-én szervezte meg ötödik, közpénzügyi vezetőképzéssel egybekötött Jó gyakorlatok konferenciáját. Ezúttal az egészségügyi szakrendelők számvevőszéki ellenőrzéseinek tapasztalataira irányult a fókusz. Az ÁSZ jelentős figyelmet fordít az önkormányzati fenntartásban működő egészségügyi gazdasági társaságok és a központi költségvetési intézményként működő kórházak ellenőrzésére: az utóbbi két esztendő alatt mintegy 30 ellenőrzést és további utóellenőrzéseket végzett el, melyek súlyos, visszatérő szabálytalanságokat és hiányosságokat tártak fel.

Az Állami Számvevőszék 2017. őszétől a Jó gyakorlatok konferenciákhoz időben és témában kapcsolódó közpénzügyi vezetőképzést szervez a témakörben legutóbb ellenőrzött intézmények, szervezetek elsőszámú vezetőinek. Az 50 órás, ingyenes közpénzügyi vezetőképzés célja a tudásmegosztás, a számvevőszék által az ellenőrzés során tapasztaltak és különösen a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. Ennek érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási Menedzsment Intézeti Tanszéket, majd 2016. szeptemberében indult el ez a közös képzési program. A háromnapos jelenléti és a továbbiakban online képzési program kifejezetten a költségvetési intézmények, és a részben vagy egészben köztulajdonú gazdasági társaságok első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat kívánja segíteni.


A képzési program 2017. októberében elsőként a múzeumok igazgatói, főigazgatói részére készült el; 2018. márciusában a gyermekvédelmi és szociális intézmények vezetőit szólította meg; 2018. májusában az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, majd 2018. szeptemberében az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetői számára indult számvevőszéki vezetőképzés.

 

Az államtitkár elmondta, hogy az emberi erőforrások minisztere jogkörében eljárva előre megtervezett ütemterv szerint végzi az egészségügyi intézmények fenntartásába tartozó intézmények szabályszerű és hatékony gazdálkodás követelményeinek ellenőrzését, továbbá számon kéri a követelmények érvényre juttatását.

A képre kattintva galéria nyílik!


A 2018. november 22-i konferencia vendégelőadója az Emberi Erőforrások Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Dr. Horváth Ildikó volt. A konferenciát hagyományosan Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője nyitotta meg. Az egészségügyért felelős államtitkár az egészségügyi szakrendelők szabályos és hatékony gazdálkodásáról tartott előadást, míg a számvevőszék előadói az egészségügyi intézmények etikus vezetéséről, a számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatairól, és a számvevőszéki integritás öntesztek egészségügyi intézményeknél mutatkozó tapasztalatairól tartottak prezentációt.

 

A konferencia programjáért kattintson ide!


A konferencián elhangzott előadásokról tudósításaink, illetve az egyes előadások anyagai összegyűjtve a következőkben érhetőek el:

 

A törvények betartása alapkövetelmény

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke

Előadás: Jó gyakorlatok - Fókuszban az egészségügyi szakrendelők

Az előadás teljes felvételét itt nézheti meg!

 

Ha együtt csináljuk, meg tudjuk csinálni

Dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár

 

A rendezett egészségügy feltétele a szabályosság

Dr. Nagy Imre, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője

Előadás: Egészségügyi gazdálkodó szervezetek ellenőrzése

Az előadás teljes felvételét itt nézheti meg!

 

Elsődleges az integritás fejlesztése az egészségügyben

Prof. Dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője

Előadás: Az egészségügyi intézmények integritási helyzete

Az előadás teljes felvételét itt nézheti meg!

 

Petrik Judit
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály