Esély? Egyenlő(tlen)ség?

2018-05-05 08:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Az esélyegyenlőség napját május 5-én ünnepeljük. Célja, hogy felhívja a figyelmet az esélyegyenlőségre, tiltakozzon minden olyan diszkrimináció ellen, amely a hátrányos helyzetben élőkkel szemben nyilvánul meg. E mellett a világnapnak köszönhetően kicsit jobban megismerhetjük a fogyatékkal vagy bármely más okból hátrányban élők napi gondjait, életmódját, lehetőségeit és esélyeit.

Fogyatékosnak, halmozottan hátrányos helyzetűnek lenni már önmagában is embert próbáló feladat. A társadalom nagy részének közönye, esetleg megvetése, illetve az, hogy az átlagos ember nem tudja, hogyan viselkedjen vak, siket, mozgássérült, szellemi fogyatékos embertársaival, tovább ront azoknak az embereknek az életminőségén, akik nap, mint nap kénytelenek megküzdeni testi, lelki, szellemi, gazdasági hiányosságaikból adódó nehézségeikkel. Mi kell ahhoz, hogy a hátrányos élethelyzetben lévő embertársaink társadalmi esélyei növekedjenek? – tehetjük fel a kérdést.


Az esélyegyenlőség egy olyan általános alapelv, amelynek leglényegesebb szempontjai az Európai Közösség alapító egyezményének 6. cikkelyében (tilalom nemzeti hovatartozás miatti diszkriminációról) valamint a 119. cikkelyében (a nők és férfiak egyenlő bérezése) vannak lefektetve. Ezek az alapelvek minden területen alkalmazandók, különös tekintettel a gazdasági, társadalmi, kulturális és családi életre. Ahhoz, hogy az esélyegyenlőség elve a gyakorlatban is érvényesülhessen, egy új, a diszkrimináció tilalmáról szóló 6/A cikkely lépett életre, amelynek célja, hogy a Tanács megtehesse a szükséges intézkedéseket mindennemű, a nembeli, a faji, az etnikai hovatartozáson, a koron, a vallási, a lelkiismereti, és a szexuális érdeklődésen alapuló diszkrimináció leküzdése érdekében.


A Független Életért elnevezésű nemzetközi szervezet felhívása nyomán 1992. május 5-én rendezték meg először Magyarországon a mozgássérült emberek figyelemfelhívó napját az esélyegyenlőségért. Azóta már a világnaphoz a mozgásukban korlátozottakon kívül szép számmal csatlakoztak olyanok, akik a legkülönbözőbb testi, lelki, szellemi hátrányokkal élik mindennapjaikat.


A társadalmi egyenlőség megteremtése globális cél, melynek elérése az emberi jogok előmozdítása, illetve a fenntartható fejlődési célok megvalósítása szempontjából is alapvető fontosságú. Az alábbi videóból kiderül, hogy az emberek mit gondolnak az egyenlő esélyek megteremtéséről.

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt