Eredményesek-e a levegő minőségének javítására tett intézkedések?

2018-01-17 12:19   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

Az Állami Számvevőszék 2018. január 18-án 10.00 órától sajtótájékoztatót tart „Eredményesek-e a levegő minőségének javítására tett intézkedések?” címmel. A sajtótájékoztatón az ÁSZ nyilvánosságra hozza a levegő minőségének védelmét szolgáló intézkedések 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéséről szóló jelentését. Magyarországon a legnagyobb problémát a kisméretű szálló por szennyezettség jelenti, melynek forrása a közlekedés, illetve egyre nagyobb mértékben a fűtés, ezen belül is a lakossági szilárd tüzelés. Az eseményen kiderül, hogy a levegő minőségének javítására tett intézkedések eredményesek voltak-e.

Dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője és Görgényi Gábor ellenőrzésvezető 2018. január 18-án (csütörtökön) 10.00 órától sajtótájékoztatót tartanak „Eredményesek-e a levegő minőségének javítására tett intézkedések?” címmel az ÁSZ Oktatási és Információszolgáltató Központjában (Budapest V. Apáczai Csere János u. 10.). A sajtótájékoztatón való részvételi szándék jelzése 2018. január 18-án, csütörtökön 9.00 óráig a sajto@asz.hu e-mail címen lehetséges. Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy az ÁSZ épületébe történő belépéshez személyi igazolvány, továbbá sajtóigazolvány, vagy munkáltatói megbízólevél szükséges.

 


Az ÁSZ az elmúlt időszakban több, a fenntartható fejlődés témakörébe tartozó, ezen belül a levegő tisztaságával, minőségével összefüggő ellenőrzést hozott nyilvánosságra. Ilyenek voltak a kéményseprő ipari közszolgáltatások, valamint a parlagfű elleni védekezés rendszerét áttekintő ellenőrzések is. Ezen ellenőrzések sorozatába illeszkedik a levegő minőségének védelmét szolgáló intézkedések 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése is, melyről jelentését az ÁSZ 2018. január 18-án sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

 


Az ÁSZ megfelelőségi és teljesítmény-ellenőrzésének célja annak értékelése, hogy eredményesek és hatékonyak voltak-e a levegő minőségének javítását, a légszennyezési források elleni küzdelmet célzó intézkedések. Ezzel összefüggésben az ÁSZ ellenőrizte, hogy a levegő védelmét szolgáló irányelvek, a szabályozási- és intézményrendszer, a felelősségi és hatásköri viszonyok kialakítása megfelelő volt-e, a levegő minőségének megóvását célzó intézkedéseket szabályszerűen hajtották-e végre, továbbá a levegő minőségére és a légszennyezettség egészségügyi hatásaira vonatkozó információk teljes körűen hozzáférhetőek voltak-e.

 

Czinder Enikő
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály