Ellenőrzés a Kardiológiai Intézetnél

2019-01-10 15:45   |   Feltöltötte: Lukács Dávid

2019-ben folytatódik az egészségügyi szektor egyes intézményeinek ellenőrzése. Miután a számvevők a korábbiakban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet vagyongazdálkodását és belső kontrollrendszerét, továbbá a pénzügyi gazdálkodását ellenőrizték, jelenleg a pénzügyi maradvány megállapításának szabályszerűségét tekintik át.

Az egészségügyben tapasztalható szabálytalanságok feltárása számos ellenőrzés indult a tavalyi év második felében. Jelenleg készül a jelentéstervezet a vészhelyzeti betegellátásról és a Dél-pesti Cetrumkórházról. Ezen ellenőrzés keretében az ÁSZ által kezdeményezett adatbekérést követően az Intézet adatot szolgáltatott a 2017. évi maradvány-megállapítás szabályosságának megítéléséhez.


Az ellenőrzést végző számvevők a felkészülést követően már korábban befejezték a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által szolgáltatott adatok felülvizsgálatát. Ezt követően az ellenőrzésbe kijelölt számvevők munkalapok segítségével dolgozták fel az ellenőrzött szervezet által megküldött adatokat. A számvevők a megállapításokat az intézmény által az ellenőrzés rendelkezésére bocsátott dokumentumok és a kitöltött tanúsítványok, és a teljességi és hitelességi nyilatkozat alapján tették meg, így biztosítva azok tényszerűségét és hitelességét.


Az elkészült számvevői munkaanyagokat négy szem elvű felülvizsgálatnak vetjük alá, melynek keretében az ellenőrzésbe kijelölt számvevők egymás munkaanyagait vizsgálják felül. A végleges számvevői munkaanyagok dokumentált módon kerülnek átadásra az ellenőrzésvezető részére, aki ez alapján készíti el a számvevőszéki jelentéstervezetet.


Dr. Kovács Diána
ellenőrzésvezető