Domokos László: Fontos a közjóért való cselekvés

2019-01-17 10:46   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix
Utoljára frissítve: 2019-01-17 15:00

Fejlesztenünk kell a magyar társadalom pénzügyi tudatosságát, amely érdekében cselekednünk kell, hiszen igenis van felelősségünk a társadalom iránt – hangsúlyozta Domokos László elnök, az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Egyesület hagyományos közös konferenciáján, Budapesten. Az ÁSZ elnöke nyitóelőadásában leszögezte: Nagy szerepünk van egy új, társadalomtudatos és pénzügyileg tudatos generáció kinevelésében.

2019. január 17-én nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület közös évértékelő konferenciája, amelyen Domokos László köszöntötte a résztvevőket. Az ÁSZ elnöke előadásában üdvözölte a 2017-ben, a hazai lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében született nemzeti stratégiát, amelynek kidolgozásában az Állami Számvevőszék is aktív szerepet vállalt. Elmondta, ezzel a kezdeményezéssel megmozdult valami hazánkban, hiszen a társintézmények mellett számos civil szervezet és oktatási intézmény is foglalkozni kezdett a pénzügyi tudatosság kérdésével, amely által megjelent a társadalmi felelősségvállalás szerepe.

 

Domokos László: Fontos a közjóért való cselekvés

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Az ÁSZ elnöke szerint a magyar közigazgatásban is megjelent és erősödik azok köre, akik úgy látják, hogy a közérdek és közjó hagyományosan megvalósuló szolgálata automatikusan nem eredményezi a társadalmi felelősség tudatos vállalását. A mai modern világunkban fel kell tudnunk ismerni, hogy az önérdek mellett fontos a közjóért való tevékenység is – hívta fel a figyelmet. Domokos László elmondta, az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését és jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, amelyet az Országgyűlés is megerősített határozatában.

 

 

Mint ismeretes számos nemzetközi és hazai kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság pénzügyi kultúrája elmarad a kívánatostól, annak ellenére, hogy pénzügyi kultúra fejlesztésével számos szervezet foglalkozik – idézte fel az ÁSZ elnöke. Hozzátette: Az OECD által kidolgozott 2010-es, majd 2015-ös reprezentatív mintán végzett nemzetközi felmérése után 2018-ban megismételt felmérésben nézték meg a felnőtt lakosság pénzügyi tájékozottságát. Az ÁSZ elnöke elmondta, a kutatási eredmények arra világítottak rá, hogy a magyar családok pénzügyi ismeretei továbbra is hiányosak. Pozitív változásként említette azonban, hogy jóval kevesebben küzdenek napi megélhetési gondokkal, mint 2010-ben vagy 2015-ben, ám a többletjövedelmet csak kevesen teszik félre a "nehezebb napokra". A kedvező környezet, a reálbérek növekedése mellett a lakosság kevésbé lett előrelátó a pénzügyeket illetően.

 

Domokos László: Fontos a közjóért való cselekvés

 

Domokos László, különösen aggasztónak tartja, hogy mérésről mérésre csökkenő tendenciát mutat azok aránya, akik háztartási költségvetést készítenek. Miért is jó, ha egy család elkészíti a havi, netalán éves költségvetését?- tette fel a kérdést az ÁSZ elnöke. „A jó gazdálkodás alapja a pénzügyi tervezés, hiszen ez az, ami kiszámíthatóságot és biztonságot jelent a családok számára. Mindez azt mutatja, hogy a válság elmúltával 2010 és 2018 között pénzügyeinket tekintve egyre inkább tücsök, mint hangya módjára élünk."- mondta.

 

Az Állami Számvevőszék elnöke rámutatott arra is, hogy az Econventio és az ÁSZ együttműködése keretében idén már nyolcadik alkalommal készült el a középiskolások pénzügyi kultúrájának felméréséről szóló tanulmány, mely hamarosan a szélesebb nyilvánosság számára is elérhető lesz. Előrelépést jelent, hogy a 2011 óta folytatott kutatások negyedik alkalommal terjednek ki a felnőtt korosztály pénzügyi ismereteire is, továbbá számos új elemmel bővül a magyar családok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére irányuló törekvés.

 

Az Econventio az együttműködés keretében két további, a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló ÁSZ által kezdeményezett szándéknyilatkozat megvalósításában is szerepet vállalt. A közös munkánkhoz 2013-ban csatlakozott a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. 2015 februárja óta pedig a Nemzeti Művelődési Intézet is, amellyel az ÁSZ együttműködése már a felnőtt lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésére irányul. Az ÁSZ és az Econventio sikeres szakmai partnerkapcsolata 2016-ban "Pénzügyi Kultúra Projekt 2016" elnevezésű közös programjában öltött testet.

 

Domokos László: Fontos a közjóért való cselekvés

 

Minél többet foglalkozunk a pénzügyeinkkel, tervezzük a jövőnket, pénzügyi ismereteket tanulunk, kockázatokat és lehetőségeket mérlegelünk, annál tudatosabbak leszünk az életben, a pénzügyek terén. A fejlett pénzügyi kultúra pedig javítja az egyének életminőségét, növeli a létbiztonságot. Ezért mindenki érdeke, hogy hozzájáruljon a lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztéséhez – mondta Domokos László. „Az Állami Számvevőszék elnökeként bízom benne, hogy szervezetünk a társadalmi felelősségvállalás területén végzett tevékenységével eredményesen hozzá tud járulni a magyarországi pénzügyi kultúra fejlesztéséhez is" – zárta előadását Domokos László.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt

 

Horváth Bálint

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály