Április 7., az Egészség Világnapja

2018-04-06 23:19   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ENSZ intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését. Ennek tiszteletére ezen a napon tartjuk az egészség világnapját. Az ünnep célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az egészséges életmód fontosságára.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szövetségének egészségügyért felelős irányító és koordináló szerve. Működését 1948. április 7-én kezdte meg, ekkor lépett hatályba alkotmánya, amelynek emlékezetére minden évben ezen a napon ünnepeljük az egészség világnapját. Mára a szervezetnek 194 tagországa van. Székhelye a svájci Genf városa, ahol évente kétszer üléseznek, amelyeken megvitatják az éppen aktuális, a világ népességét széles körben érintő egészségügyi kérdéseket.


A WHO vezető szerepet vállal a globális egészségügyi kérdések terén, kialakítja az egészségügyi kutatás napirendjét, felállítja a normákat és standardokat, technikai támogatást biztosít az országok számára, valamint monitorozza és értékeli az egészségügyi trendeket.


A világnap jó alkalmat biztosít arra, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jól lét állapota, melyben az ember harmóniában él a környezetével.


Az egészséget legnagyobb mértékben befolyásoló tényező az életmód, azon belül a táplálkozás, és a mozgás. A megfelelő testi és lelki egészség nemcsak saját magunknak jó, hanem a környezetünkre is példamutatóan hat. A rendszeres testmozgással, egészséges étkezéssel, a dohányzás elhagyásával és az alkoholfogyasztás mérséklésével sokat tehetünk egészségünkért.


A tudatos életmód pedig pénzügyi tudatossággal is párosul, hiszen egyrészt, ha megőrizzük az egészségünket, akkor nem kell költenie a közösség által közpénzből fenntartott egészségügynek. Másrészt, aki komolyan veszi a megelőzést, kisebb eséllyel lesz beteg, illetve hamarabb felismeri a betegségeket, így gyorsabban meggyógyul és visszaáll a munkaerő-piacra. A megelőzéssel a betegség okozta költségek csökkennek, az egyén tovább lehet egészséges és aktív korú, így nagyobb mértékben tud hozzájárulni a GDP-termeléshez, a gazdaság növekedéséhez és a fizetőképes kereslet emelkedéséhez.

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt