A múzeumok nemzetközi napja

2018-05-18 09:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

1977-ben egy moszkvai konferencián határozott úgy a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, hogy május 18-án legyen a Múzeumok Nemzetközi Napja. Az ünnep célja, hogy komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző intézmények felé. A világnap üzenete: amit a múzeumok láttatnak, az nem holt anyag, hanem létünk előzménye, kultúránk, emberi mivoltunk szimbóluma.

Magyarországon mintegy 140 múzeum és több mint hatszáz kiállítóhely működik. Az Állami Számvevőszék 2015-2017 között 19 megyei hatókörű városi múzeum ellenőrzését végezte el.


Magyarország Alaptörvénye szerint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.


A megyei hatókörű városi múzeumok kulturális szempontból meghatározó jelentőségűek mind a földrajzi elhelyezkedésüket, mind az ellátott feladatokat, valamint látogatottságukat tekintve. Pénzügyi és vagyongazdálkodásuk meghatározza a közfeladatok ellátását, a kulturális örökséghez tartozó javak védelmét és megőrzését, valamint a nyilvánosság számára történő hozzáférhetőség biztosítását. Ezért az egész társadalom érdeke, hogy a megyei múzeumok szabályosan működjenek, a jövő generációi számára is biztosítsák a rájuk bízott kulturális javak megőrzését.

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt