A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja

2018-03-20 23:04   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

1960. március 21-én véres rendőrsortűz dördült el a dél-afrikai Sharpeville-ben a békésen tüntetőkre. Ennek emlékére 1966-ban az ENSZ XXI. közgyűlésén március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napjává nyilvánította.

Naponta sok millió ember szembesül faji vagy etnikai alapú diszkriminációval. A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja arra emlékeztet minket, hogy a világ különböző részein férfiaknak, nőknek és gyermekeknek továbbra is faji megkülönböztetést kell elszenvedniük bőrszínűk, faji hovatartozásuk, származásuk, kasztba tartozásuk, vallásuk, illetve etnikai származásuk vagy nemzetiségük miatt.


Az antirasszista világnap célja a faji megkülönböztetés folyamatának megállítása; a különböző kultúrák egymás mellett élésének szükségessége és törvényszerűségének hirdetése; az egymás jobb megismerésének és elfogadásának elősegítése; megemlékezés azokról, akik a faji megkülönböztetés elleni harcnak szentelték életüket.


Az EU továbbra is elkötelezett a faji megkülönböztetés valamennyi formája elleni küzdelem mellett, mind határain belül, mind azokon túl. A faji megkülönböztetés kiküszöbölése globális kihívás, amellyel szemben a nemzetközi közösség egészének, a nemzetközi szervezeteknek és a civil társadalomnak közösen kell fellépnie. Ennek érdekében például az UEFA és a FARE-hálózat (Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában) együttes erővel küzd. Céluk, hogy a zéró tolerancia elve érvényesüljön a rasszizmus és a diszkrimináció minden formájával szemben.


A rasszizmus elleni világnapon szerte a világban megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak az elnyomás ellen. Hazánkban 1990 óta emlékezünk erre a napra.


A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség megteremtése, elérése az emberi jogok előmozdítása, illetve a fenntartható fejlődési célok megvalósítása szempontjából is alapvető fontosságú. A következő kisfilmben a járókelőket arról kérdeztük, hogy ők miért is tartják fontosnak a nemek közötti egyenlőség megteremtését.

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt