Öt éves a korrupcióellenes együttműködés

2016-11-18 11:35   |   Feltöltötte: Petrik Judit

5 éves a korrupcióellenes együttműködés címmel rendezett ünnepi konferenciát 2016. november 17-én az Állami Számvevőszék. Az eseményen előadást tartott az együttműködésbe az elmúlt öt év alatt csatlakozott valamennyi szervezet képviselője: Pintér Sándor belügyminiszter, Hajnal Péter, a Kúria tanácselnöke, Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke, Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese, Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint Domokos László, az ÁSZ elnöke.

Az Állami Számvevőszék kezdeményezése alapján 2011. november 18-án a közigazgatási és igazgatásügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az Állami Számvevőszék elnöke közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben erkölcsi kötelezettséget vállaltak az általuk vezetett állami szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére. Az összefogáshoz 2012-ben csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal, majd 2014-ben a Belügyminisztérium is.


2016. november 17-én az Állami Számvevőszék adott helyet a korrupció elleni nemzeti összefogásról szóló nyilatkozat aláírásának ötödik évfordulója alkalmából szervezett sajtónyilvános, ünnepi konferenciának. A Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank a nyilatkozat ünnepélyes aláírásával fejezte ki egyetértési szándékát. Az eseményen részt vettek az együttműködésben szerepet vállaló intézmények képviselői, valamint meghívást kaptak a Magyarországra akkreditált EGT tagállamok, illetve az Amerikai Egyesült Államok és Kanada külképviseleteinek vezetői.

 

A Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank a nyilatkozat ünnepélyes aláírásával fejezte ki egyetértési szándékát.

A képre kattintva galéria nyílik! 

 

A konferenciát Domokos László, az állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg ünnepi köszöntőjével, majd az együttműködésben résztvevő intézmények vezetői mutatták be intézményeik által a nyilatkozatban kitűzött célok megvalósítása érdekében 2011. november 18-a óta tett intézkedéseiket. Az együttműködéshez a konferencia keretében ünnepélyesen csatlakozó két szervezet vezetői is kifejezték a közösen vállalt célok iránti elkötelezettségüket.

 

A konferencia programjáért kattintson ide!

A konferencián elhangzott előadásokról tudósításaink a következőkben érhetőek el:

 

Domokos László: a korrupciót meg kell előzni
Az előadás felvételét itt tekintheti meg!

 

Dr. Pintér Sándor: Fókuszban továbbra is a megelőzés
Az előadás felvételét itt tekintheti meg!

 

Dr. Handó Tünde: Helyesen cselekedni akkor is, ha senki nem látja
Az előadás felvételét itt tekintheti meg!

 

Dr. Hajnal Péter: A Kúria integritásának újabb három pillére
Az előadás felvételét itt tekintheti meg!

 

Dr. Lajtár István: fejlődik a korrupció elleni védekezés
Az előadás felvételét itt tekintheti meg!

 

A Közös Nyilatkozathoz a konferencián csatlakozó Magyar Nemzeti Bank, és a Közbeszerzési Hatóság elöljáróinak a konferencián elhangzott beszédéről készült tudósítást itt olvashatja el: Az MNB és a Közbeszerzési Hatóság is fellép a korrupció ellen

Rigó Csaba előadásának felvételét itt tekintheti meg!

Dr. Windisch László eőadásának felvételét itt tekintheti meg!

 

Petrik Judit
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály