Sápi Ákos: A pénzügyi attitűd a jéghegy csúcsa

2019-01-17 15:05   |   Feltöltötte: Hochbaum Dániel
Utoljára frissítve: 2019-01-21 09:23

Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke az Econventio és az Állami Számvevőszék 2018-as évet értékelő konferenciáján tartott előadásán bemutatta az Egyesület 2018. évi munkáját, illetve a jövőre vonatkozó terveit.

A 2018-ban már 8. alkalommal megrendezett középiskolás Econventio Tesztben a 298 tagú iskolahálózatból több, mint 11 000 diák vett részt – a felnőttek számára kiírt tesztet mintegy 1500-an töltötték ki -, majd a legaktívabb 5 iskola csapata meghívást kapott a nyári Econventio Pénzügyi Táborba. A tábor célja az volt, hogy bemutassa és fejlessze a pénzügyi világhoz és a közpénzhez kapcsolódó ismereteket és készségeket, valamint segítse a diákok pénzügyi kérdésekhez kapcsolódó személyes fejlődését informatív előadásokkal, tréningekkel és élményalapú játékokkal.

 

 Sápi Ákos: A pénzügyi attitűd a jéghegy csúcsa

 

Sápi Ákos előadásában bemutatta az Econventio Teszt érdekességeit. A teszt során a diákoknak összesen 40, rendkívül változatos pénzügyi kérdésre kellett válaszolniuk, melyek között szerepelt például, hogy mit tegyünk, ha nem találjuk a bankkártyánkat, hogyan váltható be a sérült bankjegy, mit jelent az EBKM mutató, vagy ki utalja a családi pótlékot. Sápi Ákos hangsúlyozta, hogy a teszt egyszerre méri fel a pénzügyi tudást, a számolási készséget és a pénzügyi attitűdöt. Utóbbi a jéghegy csúcsa – húzta alá.

 

 Sápi Ákos: A pénzügyi attitűd a jéghegy csúcsa

 

A válaszok alapján Sápi Ákos hangsúlyozta, hogy a többség inkább a kockázatosabb befektetéseket preferálja, a férfiaknak pedig magasabb a kockázatvállalási hajlandósága, mint a nőknek. Emellett az is látszott az eredményekből, hogy a negatív hozzáállással rendelkező válaszadók alacsonyabb pontokat értek el, és az észak-nyugat-magyarországi területeken általában jobban teljesítettek a diákok. Érdekes továbbá, hogy akik rendelkeznek bankkártyával és akik fontosabbnak tartják a takarékoskodást, azok általában magasabb pontokat értek el a teszten. Ugyancsak említésre méltó, hogy a megyeszékhelyen élők teljesítettek a legjobban, míg a városi és fővárosi lakosság gyengébben szerepelt – hangsúlyozta Sápi Ákos.

 

 

Sápi Ákos elmondta, hogy az Econventio idei tervei között szerepel a diákok és felnőttek körében tartott teszt, nyári táborok és új oktatási programok, valamint együttműködés a Tanítsunk Magyarországért programmal.

 

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály