Heti hírösszefoglaló: 5. hét

2019-02-01 14:03   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2019-02-04 08:36

Az Állami Számvevőszék tíz új jelentést hozott nyilvánosságra a héten. Az ÁSZ lezárta a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzését a jelölő szervezeteknél és az egyéni jelölteknél. A Számvevőszék befejezte Fidesz, a KDNP, illetve az ÉMI ellenőrzését, az MTA kutatóintézetei, valamint négy önkormányzat utóellenőrzését. Immáron spanyol nyelven is elérhető az ÁSZ Hírportál. Az 5. héten közel 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Kampánypénzek: lezárta ellenőrzéseit az ÁSZ


A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt, csütörtökön befejezett ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP, az MSZP-Párbeszéd és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást szabályszerűen, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont nem szabályszerűen használta fel. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Demokratikus Koalíció és a Jobbik tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. Az egyéni jelölteket érintő ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy az országgyűlési képviselethez jutott egyéni jelöltek a választási kampányra juttatott központi költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel, az elszámoltathatóságot biztosították.

 


Új jelentések: tíz új ellenőrzést zárt le az ÁSZ


A kampánypénzek ellenőrzése mellett a Számvevőszék további nyolc ellenőrzést zárt le a héten.


Az ÁSZ kedden fejezte be a Fidesz‒Magyar Polgári Szövetség, illetve a Kereszténydemokrata Néppárt 2016-2017. évekre vonatkozó ellenőrzését, és megállapította, hogy a két párt gazdálkodásának törvényessége biztosított volt, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották a jogszabályi előírásokat, biztosítva a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát.


A Magyar Tudományos Akadémia egyes kutatóintézeteinek szerdán befejezett utóellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy a Magyar Tudományos Akadémiánál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpontnál, az Ökológiai Kutatóközpontnál és a Természettudományi Kutatóközpontnál az intézkedések végrehajtásával javult a pénzügyi és vagyongazdálkodás szabályozottsága, ugyanakkor a Természettudományi Kutatóközpont által végre nem hajtott intézkedések elmaradása kockázatot hordoz az integritás, az elszámoltathatóság és a felelős vezetői magatartás vonatkozásában.

 


Az ÁSZ pénteken fejezte be Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata, Abony Város Önkormányzata, Törökszentmiklós Városi Önkormányzat és Százhalombatta Város Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének utóellenőrzését. Abony és Százhalombatta működése jelentősen javult. Alsónémedi szabályozottsága javult, ám pénzügyi gazdálkodásának szabályszerűsége nem megfelelő. Törökszentmiklós nem biztosította a közpénzekkel és a közvagyonnal való felelős gazdálkodást.


Az ÁSZ szintén pénteken fejezte be az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. 2013 és 2016 közötti ellenőrzését. Megállapította, hogy a társaság feletti tulajdonosi jogokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség szabályszerűen alakította ki és gyakorolta, a társaság gazdálkodása szabályozott volt, ugyanakkor bevételek és ráfordítások elszámolása, a vagyongazdálkodási tevékenysége a 2016. évben nem volt szabályszerű, az elszámoltathatóságot nem biztosította.


Hasznosulás: már spanyol nyelven is elérhető az ÁSZ Hírportál


2019 februárjától már ötödik, spanyol nyelven is elérhető az ÁSZ Hírportál. Az újonnan bevezetett cikkekkel a számvevőszéki munka globális, határokon átívelő hasznosulását támogatja az ÁSZ. Az aloldalon főként összefoglaló anyagok, a nemzetközi publikációk fordításai kapnak helyet. A spanyol Hírportál okoseszközre optimalizált formában is elérhető az olvasók számára.

 


Integritás: fontos elemzés a Közbeszerzési Szemlében


Az Állami Számvevőszék 2017. évben közzétett Integritás elemzésének kutatási eredményeit feldolgozó szakcikkben megvizsgálták a verseny állapotát a hazai közbeszerzésekben, valamint a közbeszerzések integritására ható intézményi tényezőket – fontos tanulságokat vontak le.

 


Pénzügyi Tudatosság: adatvédelem; spórolni a fűtésszámlán; autópálya-matricák; közpénz


Az adatvédelem napját az a felismerés hívta életre, hogy az állampolgárok nem ismerik eléggé a személyes adataik védelméhez kapcsolódó jogaikat, az adatkezelés szabályait, érdekeiket nem merik és nem tudják megvédeni, így kiszolgáltatottá válhatnak. Mit lehet tenni a téli hónapokban, hogy meleg legyen az otthonunk, de ne látszódjon meg a rezsin? Csütörtökig voltak érvényesek a 2018-as autópálya-matricák – súlyos büntetést kaphat, aki elfeledkezik erről. Mi is az a közpénz, mire fordítható és milyen forrásból származik? Tekintse meg a videónkat!


Közel 30 cikk az ÁSZ Hírportálján az 5. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 27 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály