Domokos László megnyitotta az Econventio Pénzügyi Tábort

2012-07-03 11:18
Az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület újra megrendezte Pénzügyi Táborát Balatonlellén. A Nyári Tábort 2012. július 2-án Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg.
Tisztelt Szervezők! Tisztelt résztvevők! Hölgyeim és Uraim!

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt nyitottam meg ugyanitt, Balatonlellén az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület első Nyári Pénzügyi Táborát. Az idén az a megtiszteltetés ért, hogy újra felkértek a szervezők erre a feladatra, amit örömmel fogadtam el.

Rövid megnyitómban azért nyúlok vissza egészen 2011 nyaráig, mert az akkori találkozásunk nem csak egy hatnapos középiskolai tábor első napja volt, hanem egy komoly együttműködés kezdete is.

A nyári tábor adta meg a kezdő lökést ahhoz, hogy az Állami Számvevőszék és tudományos folyóirata, a Pénzügyi Szemle intézményesen is bekapcsolódjon a pénzügyi kultúra fejlesztésébe, illetve az ezzel kapcsolatos kutatásokba. Egy év telt el, és az ÁSZ körül már egy komoly együttműködési háló alakult ki. Ennek az Econventión kívül része a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Kommunikációs és Gazdasági Főiskola, illetve a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete is. Ősszel az Állami Számvevőszék és az Econventio „Középiskolások pénzügyi ismeretei: tények és lehetőségek" címmel közös konferenciát is tartott az ÁSZ budapesti központjában. Közös projektet indítottunk a pénzügyi kultúra felmérésére, a Pénzügyi Szemle következő száma pedig szintén épp ezt a kérdést emelte fókuszába. A tavalyi nyár tehát egy új korszak kezdetét jelentette az ÁSZ együttműködéseinek sorában és társadalmi felelősségvállalásának területén.

Nap mint nap érzékelhetjük, mennyire káros, hogy ma Magyarországot széles körben jellemzi a pénzügyi ismereteknek, a tervezésnek és az előrelátásnak a hiánya. Ezen a középiskolákban kell változtatni, itt van lehetőség ugyanis azt megtanulni, hogy miképp kell hétköznapi szinten bánni a pénzzel. Az oktatási rendszerben szükséges megtalálni a pénzügyi, tervezési, gazdasági ismeretek bővítésének lehetőségét, készségként való elsajátítását. Nem engedhetjük meg, hogy Magyarországon újra tömegek váljanak kiszolgáltatottá egy-egy rossz pénzügyi döntés miatt. Az sem elfogadható, hogy a magyarok nagy többségének ma a család lakhatásának biztosítása jelenti élete legnagyobb beruházását, és sokan közülünk belerokkannak ebbe a beruházásba. Már a középiskolában meg kell tehát tanulni, hogyan néz ki egy szerződés, mi az a devizaárfolyam, hogyan készül egy költségvetés, mit jelent a pénzügyi függés, és miképp lehet az életünket pénzügyi szempontból is megtervezni. Nemzeti érdek, hogy Magyarországon a pénzügyi kompetenciák és a pénzügyi cselekvések harmóniába kerüljenek, ez ugyanis a „pénzügyi kultúráltság" alapja. Ez a nyári tábor többek között ezekről a kérdésekről szól, és épp ezért tartom előremutatónak az Econventio kezdeményezését.

Az Egyesület a pénzügyi intelligencia fejlesztése és a pénzügyi ismeretek népszerűsítése céljával alakult, mottója szerint pedig azt szeretné elérni, hogy a pénzügyekről józanul beszéljünk. Az ÁSZ elnöke erre csak azt mondhatja: „Zene füleimnek!". Mind a pénzügyi ismeretek és tudatosság fejlesztését, mind pedig a józanságot kiemelten fontos értéknek tartom. Egyrészről azért, mert meggyőződésem, hogy a pénzügyi ismeretanyag széles körű elterjesztése és pénzügyi megfontoltság nélkül nem tud fenntartható pályára állni a magyar gazdaság. Másrészről pedig azért, mert az ÁSZ nem bíróság és nem rendőrség, hanem egy hivatal, így munkánk hasznosulásához a pénzügyek nyelvezetét, logikáját, belső összefüggéseit értő polgárokra van szükség. Elemi érdekünk tehát, hogy a pénzügyi tudatosság javuljon, a pénzügyi kultúra emelkedjen.

Az iskolapadban elsajátított ismereteken kívül szükség van arra is, hogy a fiatalok minél hamarabb megtanulják alkalmazni a megszerzett tudást. Az ÁSZ ezt felismerve vezette be „első munkahely programját", ami a friss diplomásokat segíti első munkahelyi gyakorlatuk megszerzésében. Tavaly 31 fiatal pályakezdő kezdte meg a Számvevőszéknél gyakornokként a munkát. Már a rendszer bevezetésének első évében egyértelműen látható volt, hogy az ÁSZ jól tudja hasznosítani a friss tudást, illetve, hogy a pályakezdőknek is nagyon hasznos az első gyakorlat megszerzésének lehetősége. A sikerekre való tekintettel a program az idén is folytatódik. Ehhez kapcsolódva kérem, hogy friss diplomás jogász és közgazdász ismerőseiknek, rokonaiknak ajánlják figyelmébe ezt a lehetőséget.

Meggyőződésem, hogy a pénzügyi ismeretterjesztésben a közszféra intézményeinek, a pénzügyi szervezeteknek és a civil szférának is szerepe van. Ezért különösen hasznosak azok a találkozók, eszmecserék, amelyek ezt a közös felelősséget hangsúlyozzák. Az Econventio nyári tábora esetén az előadók és a meghívottak listája egyértelműen mutatja, hogy a szervezők osztják ezt az álláspontot, így a résztvevő diákok biztosak lehetnek abban, hogy átfogó képet kapnak a magyar pénzügyekről a következő hat napban.

Ennek szellemében kívánok mindenkinek jó munkát, hasznos időtöltést, valamint természetesen jó időt és kellemes nyarat!