Közpénzek közérthetően: fenntartható fejlődés

2017-07-19 15:00:00   |   Feltöltötte: Kispéter Adél

Az ENSZ tagállamai egyhangúan elfogadták azt az új fenntartható fejlődési programot, amely 2030-ig a fenntartható jövő felépítését tűzte ki célul. Az Állami Számvevőszék elkötelezett az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítása mellett, és azt több eszközzel is elő kívánja segíteni. A jövőben a Pénzügyi Tudatosság Projekt videó sorozaton keresztül mutatja be a fenntartható fejlődés 17 pontját.

A nemzeti programok és a nemzetközi együttműködés új korszakát bevezető új agenda valamennyi országot egy sor akcióra kötelez, amelyek nemcsak a szegénység alapvető okaival foglalkoznak, hanem a gazdasági növekedés és jólét fokozásával, továbbá az emberek egészségügyi, oktatási és szociális szükségleteivel miközben a környezetvédelemre is koncentrálnak.

 

 

A Pénzügyi Tudatosság Projekt keretében megkérdeztük a lakosságot, hogy mit gondolnak a fenntarthatósági célokról. A következő célkitűzéseket mutatjuk be a következő videó sorozatunkban: szegénység felszámolása, éhezés megszüntetése, egészség és jólét, minőségi oktatás, nemek közötti egyenlőség, tiszta víz és alapvető köztisztaság, megfizethető és tiszta energia, tisztességes munka és gazdasági növekedés, ipar innováció és infrastruktúra, egyenlőtlenségek csökkentése, fenntartható városok és közösségek, felelős fogyasztás és termelés, fellépés az éghajlatváltozás ellen, óceánok és tengerek védelme, szárazföldi ökoszisztémák védelme, béke igazság és erős intézmények, valamint partnerségi célok eléréséért.

 

 

A fenntartható fejlődés szempontjából elengedhetetlen törekedni arra, hogy a nem megújuló erőforrásokat, megújuló erőforrásokkal helyettesítsük, hiszen a nem megújuló erőforrásokból származó anyagok mennyisége véges. A pénzügyi tudatosság szempontjából az Állami Számvevőszék kiemelt feladatának tartja a közpénzek védelmét, mivel az szűkös erőforrásként jelenik meg, mint környezeti erőforrásaink. 

 

Az Állami Számvevőszék elkötelezett az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítása mellett, és azt több eszközzel is elő kívánja segíteni. Ezért az ÁSZ is részt vesz a koordinált ellenőrzésekben. Az erre történő felkészülés jegyében bekapcsolódik a műhelyvitába is. Aktuális cikkünket a következő linken olvashatja el.

 

Kispéter Adél
nemzetközi referens