Közpénzek közérthetően: belső kontrollrendszer

2017-06-08 10:00:00   |   Feltöltötte: Kispéter Adél

Ha pénzügyi kultúráról beszélünk, beszélni kell a szabályozottság alapját jelentő belső kontrollrendszerről is. Mit is jelent pontosan a fogalom és hogyan kapcsolódik az Állami Számvevőszék munkájához? Erről kérdeztük a járókelőket, íme a válaszok!

 

A belső kontrollrendszer nem más, mint egy komplex folyamatrendszer, aminek célja a tevékenységek hatékony és eredményes végrehajtásának biztosítása.


Az ÁSZ rendszeresen beszámol jelentéseiben az ellenőrzött intézmények belső kontrolljainak működéséről, adott időszakra vonatkozóan vizsgálja és értékeli az önkormányzatok, gazdasági társaságok belső kontrollrendszerének kialakítását, továbbá azt, hogy egyes elemeinek működtetése biztosította-e a közpénzfelhasználás szabályosságát. Az ÁSZ a feltárt hiányosságok megszüntetésére javaslatokat fogalmaz meg az ellenőrzött szervezet számára.


Az Állami Számvevőszék kiemelt célja a közpénzzel való felelős gazdálkodás tudatosítása, éppen ezért fontos, hogy az ÁSZ ellenőrzési megállapításai mögötti fogalmakat is ismerje a lakosság.

 Kispéter Adél

Pénzügyi Tudatosság Projekt