Heti hírösszefoglaló: 32. hét

2017-08-11 13:00:00   |   Feltöltötte:

Kilenc új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék a héten. Szerdán három fővárosi önkormányzat utóellenőrzése, csütörtökön négy humánszolgáltatást nyújtó szervezet ellenőrzése, pénteken pedig a KDNP utóellenőrzése és a Soproni Vízmű Zrt. ellenőrzése fejeződött be. Újabb szakaszba lépett hét alapítvány ellenőrzése. Az államháztartás kontrolljaival foglalkozott a zárszámadásról szóló cikksorozatunk negyedik része. A Pénzügyi Tudatosság Projekt a tiszta víz és alapvető köztisztaság témakörében publikált új videót, a Mindennapi pénzügyeink rovat a vagyon fogalmát mutatta be. Ezen a héten is több mint 30 új híradás jelent meg az ÁSZ hírportálján.

Kilenc új jelentés a héten


Az Állami Számvevőszék folyamatosan végzi a budapesti kerületi önkormányzatok vagyongazdálkodásának utóellenőrzését. A témacsoport keretében az ÁSZ szerdán Budapest Főváros VI., IX. és X. kerületi önkormányzatainak utóellenőrzéseit zárta le, amelyek a korábbi ellenőrzések javaslatainak hasznosítására készített intézkedési tervek végrehajtását értékelték. A három kerület utóellenőrzéséről itt találja cikkünket.


Humánszolgáltatást nyújtó, államháztartáson kívüli szervezeteknél, köztük számos alapítványnál végez ellenőrzéseket az Állami Számvevőszék. A témacsoport keretében csütörtökön lezárult a nyíregyházi Matura Alapítvány, a bodajki Művészetért Közalapítvány, a várpalotai „Tehetségekért” Alapítvány és a biri székhelyű Közös Kincs Oktatási Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése. A négy humánszolgáltatást nyújtó szervezet ellenőrzéséről ide kattintva tájékozódhat.


Az Állami Számvevőszék pénteken befejezte a Kereszténydemokrata Néppárt 2012-2013. évi gazdálkodása törvényességének utóellenőrzését, továbbá a Soproni Vízmű Zrt. gazdálkodásának 2012 és 2015 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. A KDNP utóellenőrzésének megállapításait itt találja, a Soproni Vízmű Zrt. ellenőrzéséről itt olvashat.

 

Kilenc új jelentés a héten


Folyamatban lévő ellenőrzések: újabb szakaszban az alapítványok ellenőrzése


Az ÁSZ 2016-ban kezdte meg az alapítványok, közalapítványok ellenőrzését, ezzel is hozzájárulva a közpénzfelhasználás ellenőrizetlen, „fehér foltjainak” felszámolásához. Az ÁSZ jogszabályi felhatalmazás alapján azokat az alapítványokat ellenőrizheti, amelyek az államháztartásból nyújtott támogatásban vagy az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyonban részesültek. Hét alapítvány ellenőrzéséről készült el a megállapításokat tartalmazó jelentéstervezet. Részleteket itt talál.


Hasznosulás: zárszámadás – a központi költségvetés felépítése


Az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettségének eleget téve minden évben ellenőrzi a központi költségvetés végrehajtásáról, a zárszámadásról szóló törvényjavaslatot. A 2016. évi zárszámadás ellenőrzése jelenleg folyamatban van. Az ÁSZ hírportálja a zárszámadáshoz kapcsolódó alapfogalmakról és az ellenőrzés módszereiről cikksorozatot indított, melynek negyedik része az államháztartás kontrolljait mutatta be. A részletekért kattintson ide.

 

Hasznosulás: zárszámadás – a központi költségvetés felépítése


Közpénzek közérthetően: tiszta víz és alapvető köztisztaság


A természet és az emberiség érdeke közös. A fenntartható fejlődési pontok közül kiemelt jelentőséggel bír a tiszta víz és köztisztaság biztosítása mindenki számára. A fenntarthatóság feladata nemcsak megőrizni, hanem javítani vizeink állapotát és helyreállítani az elpusztult vizes élőhelyeket. A témában készült videót megtekintheti itt.


Mindennapi pénzügyeink: mi a vagyon?


A pénzügyileg fenntartható gazdálkodás egyik alapfeltétele a felelős vagyongazdálkodás, az abban elkövetett hibák akár csődhelyzetet is előidézhetnek. Célszerű tehát áttekinteni mi is az a vagyon. A Mindennapi pénzügyeink rovat mostani részében a vagyon fogalmával ismerkedhetünk meg. A cikket ide kattintva éri el.

 

Mindennapi pénzügyeink: mi a vagyon?


Több mint harminc új cikk az ÁSZ hírportálján a 32. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 31 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást. Az ÁSZ Hírportálon 2017-ben már 1191 híradás jelent meg, a Számvevőszék összesen 133 jelentést hozott nyilvánosságra idén.

 


Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály