Heti hírösszefoglaló: 24. hét

2017-06-16 13:00:00   |   Feltöltötte:

Az Állami Számvevőszék a héten lezárta az MSZP és két pártalapítvány, valamint két befektetési tevékenységben érintett önkormányzat ellenőrzését. Kedden a Parlament elfogadta az ÁSZ 2016-os beszámolóját, csütörtökön pedig megerősítette együttműködését az ÁSZ és az NMI Művelődési Intézet a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében. Az önkormányzati érdekszövetségekkel megvalósuló tudásmegosztás jegyében, kedden Warvasovszky Tihamér alelnök megbeszélésen fogadta Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökét. Domokos László elnök pénteken, egy nemzetközi adókonferencián tartott előadást a fenntartható gazdasági kifehérítés aspektusairól. Az ÁSZ Hírportálon ezen a héten több mint 40 híradás jelent meg.

Új jelentések: lezárult az MSZP és két pártalapítvány és két befektető önkormányzat ellenőrzése


Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a Magyar Szocialista Párt 2013-2014. évekre kiterjedő, kedden befejezett ellenőrzése során. Az MSZP 2013. évi beszámolója nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, illetve az ellenőrzés feltárta, hogy az MSZP 2014-ben jogszerűen igénybe nem vehető, jogi személyektől származó nem pénzbeli hozzájárulást is elfogadott. A részletes megállapításokat itt érheti el.


Az ÁSZ hétfőn hozta nyilvánosságra a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány 2014-2015. évi gazdálkodásának értékeléséről szóló jelentéseit. Az ellenőrzések megállapították, hogy a pártalapítványok gazdálkodásának törvényessége biztosított volt, a könyvvezetés és a gazdálkodás során a jogszabályi előírásokat betartották. A bővebb megállapításokért kattintson ide.


Az Állami Számvevőszék kedden fejezte be Mohács és Bakonytamási önkormányzatának ellenőrzését, mely a belső kontrollrendszerek kialakítására és működtetésére, továbbá az egyes befektetési döntésekre, illetve a döntések végrehajtására és elszámolásának szabályszerűségére terjedt ki. Az ÁSZ megállapította, hogy a közvagyon biztonságos és körültekintő befektetése egyik önkormányzatnál sem volt biztosított. A részletes megállapításokat itt találja meg.

 

Befejeződött két befektető önkormányzat ellenőrzése


Készül az ÁSZ 2017. második félévi ellenőrzési terve


Az Állami Számvevőszék nyilvános, az elnök által jóváhagyott ellenőrzési terv alapján végzi ellenőrzési tevékenységét, amely az ÁSZ úgynevezett gördülő tervezés módszerével alakít ki és félévente közzétesz a honlapján, valamint átad az Országgyűlésnek. Hamarosan elkészül a 2017. évi második féléves ellenőrzési terv, amiről itt olvashat bővebben.


Országgyűlés: elfogadta a Parlament az ÁSZ 2016-os beszámolóját


Az Országgyűlés kedden elfogadta az Állami Számvevőszék 2016. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámolóját. Az erről szóló határozatában a Parlament felkérte a Számvevőszéket, hogy folytassa az ellenőrzést végző szervezetek módszertani fejlesztése érdekében tavaly megkezdett tevékenységét. Beszámolójában az ÁSZ felvetéseket is megfogalmazott az Országgyűlés számára. A témáról itt olvashat bővebben.

 

Az Országgyűlés elfogadta az ÁSZ 2016-os beszámolóját


Országgyűlés: elfogadták a 2018-as költségvetést


Az Országgyűlés csütörtökön elfogadta a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot. Az Állami Számvevőszék véleményével és elemzéseivel folyamatosan támogatta a jövő évi büdzsé megalkotását és hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához. Erről itt olvashat egy összefoglaló cikket.


Elnöki előadás: tovább a fenntartható kifehérítés útján

 

Tovább kell haladni a fenntartható kifehérítés útján – hangsúlyozta Domokos László a XI. Nemzetközi Adókonferencián tartott előadásában, pénteken. Az ÁSZ elnöke kijelentette: a magyar költségvetés stabil, így lehetőség van további adócsökkentésre, a következő években pedig a fenntartható kifehérítésre és a hatékonyság növelésére kell koncentrálni. Az elnöki előadásról itt olvashat részletesen.

 

Nemzetközi adókonferencián tartott előadást Domokos László

 

Tanácsadó tevékenység: együttműködés a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért


A magyar lakosság pénzügyi kultúrájának és tudatosságának fejlesztése érdekében, csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, Kárpáti Árpád. A megállapodás keretein belül az ÁSZ és a Művelődési Intézet a jövőben közös képzéseket indítanak, valamint együttműködnek a tananyag-felülvizsgálat és a kapcsolattartás területén. Az eseményről itt olvashat részletesen.

 

Együttműködés a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért


Az Állami Számvevőszék a héten további lépést is tett annak érdekében, hogy hozzájáruljon a magyar lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismereteinek bővítéséhez. Az ÁSZ szervezésében június 13-án, kedden indult el a „Pénzügyi kultúra nagykövete” című háromnapos tréningprogram, melynek keretében önkéntes számvevők sajátíthatták el a pénzügyi kultúra lakossági fejlesztésének módszertanát. A kezdeményezésről itt olvashat bővebben.


Tanácsadó tevékenység: szoros együttműködés az önkormányzati érdekszövetségekkel


A Megyei Jogú Városok Szövetségével zárult az önkormányzati találkozók idei sorozata. Szita Károlyt, az országos érdekszövetség elnökét Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke szerdán fogadta, az ÁSZ székházában. A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy többek között az elmúlt évek szisztematikus számvevőszéki ellenőrzéseinek is köszönhetően megszilárdult az önkormányzati szektor egyensúlya. Az eszmecseréről itt olvashat részletesen.

 

Szoros együttműködés az önkormányzati érdekszövetségekkel


Nemzetközi színtér: közös tapasztalatok a diplomások pályakövetéséről


A héten megjelent a bolgár, a magyar és a román számvevőszék közös tanulmánya, mely a diplomások pályakövetésének jó gyakorlatait feltáró kooperatív ellenőrzés eredményeit foglalja össze. A dokumentum bemutatja a nemzetközi együttműködéshez kapcsolódó nemzeti ellenőrzések és a koordinált ellenőrzési tevékenység legfontosabb következtetéseit és üzeneteit. A témáról itt olvashat egy híradást.


Az Állami Számvevőszék delegációja is részt vett a 24. ENSZ-INTOSAI Szimpóziumon, melynek kiemelt témái a legfőbb ellenőrző intézmények vonatkozásában a digitalizáció, a nyílt adatok és adatbányászat jelentősége, valamint a fenntartható fejlődési célok megvalósítása voltak. A nemzetközi eseményről itt olvashat bővebben.

 

Az Állami Számvevőszék delegációja is részt vett a 24. ENSZ-INTOSAI Szimpóziumon


Szervezeti hírek: zárul az ÁSZ és Miskolci Egyetem közös képzésének első éve


Hétfőn záróvizsgát tettek az Állami Számvevőszék azon dolgozói, akik vállalták, hogy elsőként végzik el az ÁSZ és a Miskolci Egyetem „Közszolgáltatási elemző” képzését. A képzés célja olyan számvevők, valamint a közszolgáltató szervezetek részére olyan szakemberek képzése volt, akik hozzá tudnak járulni a közpénzekkel való hatékony és átlátható gazdálkodáshoz, ezáltal az állammenedzsment fejlesztéséhez. Az eseményről itt olvashat egy tudósítást.


Több mint 40 új cikk az ÁSZ hírportálján a 24. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 41 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást. Az ÁSZ Hírportálon 2017-ben eddig 896 híradás jelent meg, a Számvevőszék összesen 89 jelentést hozott nyilvánosságra idén.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály