Utóellenőrzés keretében megkezdődött újabb egyetem ellenőrzése

2017-05-19 10:33:00   |   Feltöltötte:

Az Állami Számvevőszék stratégiájában célul tűzte ki a számvevőszéki munka hasznosulásának javítását. Ezzel összhangban ellenőrzi, hogy az ellenőrzött szervezetek megvalósították-e a korábbi alapellenőrzései által feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetése céljából kialakított intézkedési terveikben foglaltakat. A rendszeres utóellenőrzések hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtáshoz, ezáltal a közpénzügyek rendezettségének javulásához, igazolják, hogy lezárult a következmények nélküli ellenőrzések időszaka.

Megkezdődött a felkészülés a Szegedi Tudományegyetem utóellenőrzésére. Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e.

 

 

Az Állami Számvevőszék az Egyetemnél 2009-2013. évekre vonatkozóan folytatott le szabályszerűségi ellenőrzést, amelynek célja annak megállapítása, hogy szabályos volt-e az állami felsőoktatási intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása, biztosított volt-e a vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményének érvényesülése, jogszabályi előírásoknak megfelelően működött-e a belső kontrollrendszer; az irányító szerv tevékenysége a jogszabályi előírásoknak megfelelt-e.


Az utóellenőrzések megállapításai az Egyetem gazdálkodásával és működésével összefüggő korábbi számvevőszéki ellenőrzésben megfogalmazott javaslatok hasznosulásáról, valamint az esetlegesen elmaradt intézkedésekről is információt ad.


Az ellenőrzésben résztvevő számvevők megkezdték a felkészülést az elnök által jóváhagyott ellenőrzési programból mely során tájékoztatást kaptak az elvégzendő feladatokról és a szakmai követelményekről.

 

                                                                                                                                          Szilágyi Gábor
                                                                                                                                        ellenőrzésvezető
                                                                      

                                                                                                                                           Blaskó Attila
                                                                                                                                      számvevő gyakornok 2