Négy gazdasági társaság számvevői ajánlásai készültek el

2017-06-16 09:00:00   |   Feltöltötte: Dr. Nagy Judit

Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzése keretében elkészültek a jelentéstervezetre vonatkozó számvevői ajánlások a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft., az ERöMŰVHÁZ Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Központ Nonprofit Kft., a FÁBER Tervező, Fővállalkozó és Ingatlanforgalmazó Kft. és az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft., ellenőrzéséről.

Hazánkban az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatainak ellátásának vonatkozásában is egyre szélesebb körben alkalmazzák a költségvetésen kívüli feladatellátást, ezáltal az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok is kiemelt fontosságú szerephez jutottak. A négy önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságnál, a tulajdonosi joggyakorlást ellenőrző számvevők és a gazdasági társaságot ellenőrző külső szakértők által készített számvevői, illetve szakértői munkaanyagok feldolgozásával – az azokban foglalt megállapításokra alapozva – elkészültek a számvevői ajánlások. A „négy szem” elvű felülvizsgálatot követően, ezen – a munkaanyagok megállapításait összegző – ajánlások képezik az alapját a számvevőszéki jelentéstervezeteknek.

 

Négy  gazdasági társaság számvevői ajánlásai készültek el

 

A számvevői ajánlásokban az ellenőrzés területe mellett bemutatásra került, hogy az önkormányzat tulajdonosi felügyelete hozzájárult-e a szabályszerű gazdálkodáshoz és feladatellátáshoz, a gazdasági társaságok vagyongazdálkodása szabályszerű volt-e, a gazdálkodása során a bevételek és ráfordítások, valamint az önköltség számítás és az árképzés szabályszerűen megtörtént-e? A felülvizsgált ajánlások az ellenőrzésvezető részére átadásra kerültek.

 

Dr. Nagy Judit

ellenőrzésvezető