Megkezdődött az EUROSAI GT4 munkacsoportjának ülése

2017-04-19 16:10:00   |   Feltöltötte: Laczkovich Rita

Megkezdődött a holland Számvevőszék által vezetett EUROSAI Kormányzás és Kommunikáció Goal Team (GT4) munkacsoport kétnapos ülése, melyen az Állami Számvevőszéket Domokos László Elnök, és Dr. Jakab Kornél, az Elvi Módszertani és Nemzetközi Osztály vezetője képviseli. A X. EUROSAI Kongresszus előkészítésének keretében a mai napon olyan kiemelt jelentőségű témák megtárgyalására került sor, mint az EUROSAI új Stratégiai Tervének végrehajtásához szükséges szabályozás, valamint az EUROSAI költségvetése.

A mai értekezlet fő sodrában az EUROSAI 2017-2023-as Stratégiai Tervére vonatkozó javaslatainak megtárgyalása állt. A holland számvevőszék elnöke 2016 decemberében küldte meg a GT4 tagok részére a Stratégiai Terv tervezetét, melyre Intézményünk elnöki válaszlevélben küldte meg észrevételeit. Az Állami Számvevőszék által megfogalmazott észrevételek beépültek a Stratégiai Terv tervezetébe. Az ülés első napján a résztvevők megvitatták az EUROSAI-tagok részéről érkezett javaslatokat. 


Mivel 2014 júniusában az ÁSZ átvette az EUROSAI 1. Kapacitásfejlesztés Goal Team munkacsoport (GT1) vezetésének feladatait, a GT1 munkacsoport tevékenységéhez kapcsolódóan felmerülő esetleges kérdésekben az ülésen Intézményünk közvetlenül is érintett lehet. Az ÁSZ által vezetett GT1 szintén benyújtotta a Stratégiai Tervvel kapcsolatos javaslatait, amelyeket a GT4-et vezető holland számvevőszék beépített a tervezetbe. Az ülésen a GT4 elismerte, hogy a Kapacitásfejlesztés munkacsoport tevékenysége jelentősen hozzájárult az EUROSAI 2011-2017 közötti Stratégiai Tervének megvalósulásához. Az elmúlt években számos kiadvány publikálására és szeminárium megrendezésére került sor az elkötelezett munkacsoporti tagoknak köszönhetően.

 

 

A GT4 ülés a holnapi napon a GT4-hez beérkezett pénzügyi kérelmek, és egyéb adminisztratív ügyek megtárgyalásával folytatódik.


A GT4 ülésen való részvétellel Intézményünk egyrészt megtartja aktív, kezdeményező szerepvállalását a nemzetközi ellenőrzés-szakmai közéletben, másrészt növeli hatékonyságát a GT1 munkacsoport vezetői teendőinek ellátása terén. A kétnapos ülés kiváló alkalmat teremt kapcsolatok építésére, a munkacsoport tagjainak jobb megismerésére, valamint a folyamatban levő INTOSAI ügyek megismerésére egyaránt.

 

 

Dr. Véber Emília
Laczkovich Rita
Elvi módszertani és nemzetközi osztály