Megkezdődött a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány ellenőrzése

2017-03-20 13:09:09   |   Feltöltötte: Dormán István Zoltán

Az Állami Számvevőszék megkezdte a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) tevékenységének ellenőrzését. Az ellenőrzés célja többek között annak megállapítása, hogy az alapítvány a részére juttatott támogatásokkal való gazdálkodása során betartotta-e a vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint szabályszerű volt-e a részére átadott közvagyon használata, hasznosítása.

Az Állami Számvevőszék stratégiája kimondja, hogy az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő közfeladat-ellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzá kíván járulni a közpénzügyek felhasználásnak átláthatóvá tételéhez.


Az ÁSZ többek között ellenőrzi az MNB alapítványokat is


Az ÁSZ a fenti célrendszerrel összhangban februárban megkezdte azon alapítványok ellenőrzését, amelyek működésükre és szakmai tevékenységük ellátására támogatásban vagy ingyenes vagyonjuttatásban részesültek. A meghatározott ellenőrzési helyszínek között – egyéb alapítványok, közalapítványok mellett – szerepelnek a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok is.

 

Megkezdődött a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány ellenőrzése


A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak számvevőszéki ellenőrzését a jegybank törvény 2016. áprilisi módosítása tette lehetővé. Ez alapján kezdődött meg az Pallas Athéné Domus Geopolitikai Alapítvány ellenőrzése.


A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány létrehozásának célja egy olyan, a kor követelményeinek megfelelő tudományos műhely alapítása volt, amely a modern képzés megteremtésével, valamint kiemelkedő oktatási színvonal és kompetenciák biztosításával fórumot teremt a jövő generációk közgazdasági és pénzügyi szakembereinek.


Az ÁSZ ellenőrzése megállapítja, hogy az alapítvány a részére juttatott támogatásokkal való gazdálkodása során betartotta-e a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Továbbá, hogy szabályszerűen használták-e fel az alapítótól kapott támogatásokat, illetve, hogy a meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon használata, hasznosítása szabályszerű volt-e. Az ellenőrzés mindezek mellett értékelni fogja, hogy az alapítvány működését szolgáló ellenőrzési, monitoring és nyilvántartási rendszerek szabályszerűen működtek-e.


Az ellenőrzés előrehaladásáról folyamatosan beszámolunk a Hírportálon.

 

Dormán István
ellenőrzésvezető