Megkezdődött a gyermekétkeztetés rendszerének ellenőrzése

2017-09-13 11:00:00   |   Feltöltötte: Dr. Győri Gabriella Márta

A gyermekétkeztetés az abban résztvevők számossága, a közpénz nagysága és nem utolsósorban a gyermekek életkoruknak megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel történő ellátása és ezzel összefüggésben az egészség megőrzése miatt a társadalom figyelmének középpontjában van. Erre fókuszálva - a jóváhagyott ellenőrzési programnak és ütemtervnek megfelelően - az ellenőrzésben résztvevő számvevők megkezdték a felkészülést az ellenőrzés lefolytatására.

 

A gyermekek Alaptörvényben deklarált joga a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez szükséges védelem és gondoskodás. Ennek megfelelően az állam a törvényben előírt keretek között biztosítja a gyermekétkeztetést a rászorulók részére. A települési önkormányzatok feladata a bölcsődei, óvodai, általános- és középiskolai gyermekétkeztetés megszervezése. A 2015. évi Nemzeti Reform Program a kiemelt kormányzati célkitűzéssel összhangban fogalmazza meg annak elérését, hogy egyetlen gyermek se éhezzen. Annak érdekében, hogy a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos feladatellátás szabályszerű és célravezető legyen, elengedhetetlen a gyermekétkeztetési rendszer tevékenységének ellenőrzése.

 

 

 

A számvevők a felkészülés során elsajátítják az ellenőrzési programot, megismerik a kapcsolódó jogszabályi hátteret, valamint megkezdik az ellenőrzött szervezetek által beküldött iratok áttekintését. A dokumentumok alapján ellenőrzési megállapításaikat számvevői munkaanyagban foglalják össze, amelyet – négy szem elvű felülvizsgálatot követően – az ütemtervnek megfelelően adnak át az ellenőrzésvezető részére.

 

dr. Győri Gabriella

ellenőrzésvezető