Megjelent Domokos László cikke a jövő évi költségvetésről

2017-08-01 12:15:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

Nagy terjedelmű, részletes elemzést közölt a jövő évi költségvetésről legfrissebb számában a SZAKma című gazdasági szakfolyóirat. A Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke által jegyzett cikk dicséri az elmúlt évek adótechnikai innovációit, ugyanakkor arra is rámutat: a bevételek növelése nem öncél, hanem eszköz az adóterhek csökkentéséhez, s ezáltal az ország versenyképességének erősítéséhez. A cikk az előnyös gazdasági folyamatok kiemelése mellett a jövő évi költségvetés dilemmáira is felhívja a figyelmet.

A jövő évi büdzsé az elmúlt 28 év leginkább megalapozott, legstabilabb alapokon álló költségvetése lehet – mutat rá a cikk bevezetésében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Mint kifejti: Az ÁSZ éves munkájának egyik megkülönböztetett feladata a következő év költségvetésének törvény által előírt véleményezése. A törvénytervezet szakmai értékelése feltárja az esetleges szabálytalanságokat, rávilágít a megvalósítási kockázatokra, s egyben hozzájárul a költségvetés tervezésének és végrehajtásának átláthatóságához. A magyar számvevőszék vizsgálata nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalú; az International Budget Partnership kétévente elvégzett, és legutóbb 2015 szeptemberében nyilvánosságra hozott Open Budget Survey felmérése szerint az ÁSZ költségvetési véleménye alaposabb és jobb minőségű a fejlett országok hasonló elemzéseinek átlagánál.

 

Megjelent Domokos László cikke a jövő évi költségvetésről


A cikk ezt követően részletesen elemzi a makrogazdaság pályáját, és megállapítja: az államadósság-mutató javuló tendenciája növekvő mozgásteret jelent a magyar költségvetés számára, az eladósodottsági szint csökkenése pedig megteremti a lehetőségét a gazdaságfejlesztési és más fontos társadalmi célok elérését szolgáló intézkedések megvalósítására. Ezt a tendenciát támasztja alá az a megállapítás is, mely szerint a 2018-as bevételi előirányzatok 100 százaléka megalapozottnak tekinthető, tehát a Számvevőszék tökéletesen indokoltnak és reálisnak értékeli a büdzsé forrásoldalát.


„A bevételek stabilizálódásához az adózási környezet fejlődése jelentős mértékben hozzájárult. Egyrészt 2016 óta megszilárdult, s ezáltal kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé vált az adórendszer, másrészt az elmúlt években bevezetett új eljárások – mint az elektronikus pénztárgépek vagy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) – megfelelően működnek és megbízhatóan hozzák a tervezett bevételeket. Ezek az innovatív, a gazdaság fehérítését szolgáló intézkedések alapvető fontosságúak a központi költségvetés gazdálkodásának biztonsága szempontjából” – írja a Számvevőszék elnöke, majd hozzáteszi: a gazdaság kifehérítéséből származó extra adóbevételt érdemes kisebb adókulcsok vagy célzott kedvezmények révén visszaforgatni a magánszemélyeknek és a törvényesen működő cégeknek, ezzel elindítva a fenntartható kifehérítés emelkedő, pozitív spirálját.

 

Megjelent Domokos László cikke a jövő évi költségvetésről


A kiadási oldal tekintetében a számvevőszéki elemzés az Országgyűlésnek eredetileg benyújtott törvényjavaslatban a kiadások 8,68 százalékát csak részben, 0,72 százalékát pedig nem találta megalapozottnak, s 107,1 milliárd forintra becsülte az esetleges túlteljesítés összesített értékét. A büdzsé későbbi módosításai során ez az arány tovább emelkedett, így a végső, szavazásra bocsátott javaslat már 185,5 milliárd forint túlteljesítési kockázatot tartalmazott. „A költségvetési kiadások kapcsán az ÁSZ rendszeresen jelzi, hogy napjaink egyre erősödő gazdasági környezetében nem az jelenti a fő kihívást, hogy az ország képes lesz-e finanszírozni a különböző közszolgáltatásokat, hanem az, hogy ezt a lehető leghatékonyabb, legeredményesebb formában teszi-e” – írja Domokos László. Véleménye szerint a közszférában az eredményességet annak alapján lehet mérni, hogy a közpénzek felhasználása elérte-e, illetve mennyire közelítette meg az előre meghatározott célt – az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai szerint azonban jelenleg a közszféra számos területén hiányoznak ezek az ellenőrzési viszonyszámok.

 

Megjelent Domokos László cikke a jövő évi költségvetésről


Az ÁSZ elnöke kitér arra is, hogy a kormány által meghirdetett béremelési, illetve lakástámogatási programok az előnyös hatások mellett kockázatokat is rejtenek, melyekre idejében fel kell készíteni a költségvetést. A cikk a jelentős beruházások kapcsán kifejti: a gazdaság versenyképességét és a források felhasználásának hatékonyságát növelné az is, ha a kormány fejlesztené az állami beruházások projektmenedzsmentjét. Ehhez a Számvevőszék saját elemzéseivel és munkaanyagaival szakmai támogatást is nyújt a projekteket felügyelő intézmények számára.

 

Domokos László cikkét ide kattintva olvashatják teljes terjedelmében.

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály