Indul a Dunaújvárosi Egyetem utóellenőrzése

2017-02-17 17:30:00   |   Feltöltötte: Heidinger Tibor

Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodásának, működésének ellenőrzéséről készült jelentések utóellenőrzése keretében megkezdték a felkészülést a számvevők a Dunaújvárosi Egyetem ellenőrzésére. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) számvevői az Egyetem által elkészített intézkedési terv feladatainak végrehajtását ellenőrzik. Az intézkedési terv alapját az ÁSZ ellenőrzési megállapításai és javaslatai adták.

Az Állami Számvevőszék 2017. I. félévi ellenőrzési tervének megfelelően folytatódnak az utóellenőrzések. Az ÁSZ a Dunaújvárosi Főiskola (a Dunaújvárosi Egyetem jogelődje) ellenőrzéséről készült jelentését 2015 első negyedévében hozta nyilvánosságra. Az ÁSZ jelentése számos intézkedést igénylő javaslatot tartalmazott. A gazdálkodási-működési hibák, hiányosságok, szabálytalanságok mellett az ÁSZ a belső kontroll rendszer hiányosságaira is rámutatott.

 

A Dunaújvárosi Egyetem a hiányosságok megszűntetése érdekében intézkedési tervet állított össze, melyet az ÁSZ elfogadott. Az utóellenőrzés során a számvevők ellenőrzik, hogy az intézkedési tervben vállalt feladatok végrehajtása megtörtént-e. A jelenlegi, felkészülési szakaszban a számvevők tanulmányozzák a korábbi ellenőrzés megállapításait és javaslatait, a téma előzményeit, a jogszabályi környezetet, a felsőoktatási intézmény szervezetét és működését, az ellenőrzési programot.     

 

 

Az ÁSZ stratégiájában hasznosulási célkitűzéseket is meghatározott. Az ellenőrzések több szinten is hasznosulnak. Az utóellenőrzések hozzájárulnak az ellenőrzött szervezet eredményes közfeladat ellátásához, az ellenőrzés során feltárt kockázatok megfelelő kezeléséhez, a jó gyakorlatok elterjesztéséhez.

 

Heidinger Tibor
ellenőrzésvezető