Heti hírösszefoglaló: 7. hét

2017-02-17 13:15:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Öt új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék a héten. Kedden befektetéssel és adósságrendezési eljárásban érintett önkormányzatok ellenőrzése, csütörtökön pedig két önkormányzat utóellenőrzése fejeződött be. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2017 február elején nyilvánosságra hozott jelentése alátámasztotta az ÁSZ 4-es metró beruházási folyamatának ellenőrzéséről készített 2010-es jelentésében foglaltakat. Híradást adott a héten az ÁSZ a hamarosan kezdődő, negyedik nemzetközi integritás szemináriumáról. A Pénzügyi Tudatosság Projekt légszennyezés és klímapolitika témakörében publikált újabb videót. Ezen a héten is közel 30 új hír jelent meg az ÁSZ Hírportálon.

Új jelentések: Öt önkormányzatnál fejeződtek be ellenőrzések


Az Állami Számvevőszék kedden lezárta Szigetvár és Aba adósságrendezési eljárása, valamint a befektetési tevékenységgel érintett Jászszentandrás ellenőrzését. Utóbbi önkormányzatnál a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének hiányosságai miatt a közpénzfelhasználás szabályossága nem volt biztosított, és a befektetési döntések sem voltak szabályszerűek, míg Szigetvár és Aba esetében a nem megfelelő feladatellátás veszélyeztette az adósságrendezés céljainak elérését. Az ellenőrzésekről itt olvashat bővebben.

 

Az ÁSZ lezárta három önkormányzat ellenőrzését


Csütörtökön az Állami Számvevőszék befejezte Tiszabura Községi Önkormányzat és Kisköre Városi Önkormányzat utóellenőrzését, mely során a Tiszaburán 2014-ben, Kiskörén 2013-ban lefolytatott ellenőrzés javaslatai alapján készített intézkedési tervek végrehajtását értékelte. Az ÁSZ megállapította: Tiszabura önkormányzata jellemzően nem hajtotta végre a kijelölt feladatokat, míg Kisköre a gazdálkodás szabályosságával kapcsolatos intézkedéseket többségében végrehajtotta, míg a pénzügyi egyensúllyal kapcsolatos feladatait figyelmen kívül hagyta. A jelentések nyilvánosságra hozataláról szóló hírt itt éri el.


Fókuszban az ÁSZ megállapítások a 4-es metró beruházása kapcsán


Az Állami Számvevőszék 2010 októberében hozta nyilvánosságra a 4-es metró beruházási folyamatának ellenőrzéséről készített jelentését, amely számos szabálytalanságra és hiányosságra világított rá. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) – mint független vizsgáló szervezet – 2017 február elején nyilvánosságra hozott jelentésében hasonló tényekre és megállapításokra jutott. Az ÁSZ az ellenőrzési megállapításai alapján 2010-ben feljelentést tett, valamint 2010 után a számvevőszéki ellenőrzés több ponton hasznosult, ami közpénz megtakarítást is eredményezett. A témában bővebben ide kattintva tájékozódhat.

 

Hasznosuló ÁSZ megállapítások a 4-es metró beruházása kapcsán


Küszöbön a negyedik integritás szeminárium


Az Állami Számvevőszék 2017. február 27. és március 3. között negyedik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes szemináriumát. Az ötnapos szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritás alapú közigazgatási kultúra elterjesztése és a transzparens államműködés fejlesztése az érintett – elsősorban fejlődő – országokban. A szemináriumra előzetesen közel huszonöt, elsősorban ázsiai, afrikai és délkelet-európai ország több mint negyven számvevőszéki szakértője regisztrált, de dél-amerikai számvevőszékektől is érkeznek résztvevők. A beharangozó cikket itt éri el.

 

Küszöbön az ÁSZ negyedik integritás szemináriuma


Közpénzek közérthetően: Fókuszban a légszennyezés


A Pénzügyi Tudatosság Projekt újabb videója jelent meg a héten. A szén-dioxid üvegházhatású gáz, a kutatók 97%-a szerint hozzájárul a globális felmelegedéshez, amely a legkomolyabb fenyegetést jelenti bolygónk számára. A klímaváltozást az emberi tevékenység indította be és felismerve a problémát most megpróbál tenni valamit a folyamat lassításáért. Hazánk egyelőre jól gazdálkodott a szén-dioxid kvótával. Tekintse meg a Pénzügyi Kultúra Projekt friss videóját!

 

 

Szervezeti hírek: Terítéken a belső kontrollok


A 7. héten elindult az immáron hagyományosnak mondható ÁSZ Vezetőképző Akadémia gyakorlati modulja. Első heti feladatként az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése témában dolgoztak a csapatok. Ide kattintva bővebben tájékozódhat.

 

Közel harminc új cikk az ÁSZ hírportálján a 7. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 20 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást. Az ÁSZ Hírportálon 2017-ben eddig 226 híradás jelent meg, a Számvevőszék összesen 47 jelentést hozott nyilvánosságra idén.

 

Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály