Heti hírösszefoglaló: 20. hét

2017-05-19 13:40:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Öt új jelentést és két új elemzést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék a héten. A parlament plenáris ülésén megkezdődött a 2018. évi költségvetés vitája, amely során Domokos László is felszólalt. Szakmai fórumon adott elő Makkai Mária felügyeleti vezető, valamint német parlamenti ösztöndíjasok látogattak intézményünk székházába. Hasznosulási cikket publikáltunk az ÁSZ infografikáiról, amelyeket már több mint 13 ezren tekintettek meg. A Pénzügyi Tudatosság Projekt újabb videót tett közzé a hulladékgazdálkodó társaságok ellenőrzéséről. Ezen a héten is közel 50 új hír jelent meg az ÁSZ Hírportálon.

Új jelentések: öt ellenőrzés zárult le


Az Állami Számvevőszék kedden befejezte az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az irányítószervi feladatellátás tekintetében az ellenőrzés a 2005-2015 közötti időszakra terjedt ki. Az ellenőrzésről itt tudhat meg többet.

 

Szerdán az Állami Számvevőszék a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai rendszereinek 2015. január 1. és 2016. június 30. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését zárta le. Az ÁSZ hiányosságokat többek között az informatika területre vonatkozó belső kontrollrendszer és belső ellenőrzés működtetésénél, valamint az informatikai terület összehangolt irányításánál tárt fel. A részleteket itt találja.

 

http://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/harom-befekteto-onkormanyzat-ellenorzese-zarult-le


Az ÁSZ csütörtökön Mezőkövesd, Ópusztaszer és Kéthely önkormányzatai belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének, továbbá egyes befektetési döntéseiknek ellenőrzéséről készült jelentéseit hozta nyilvánosságra. Az ellenőrzések megállapításait ide kattintva éri el.


Elemzések: fókuszban a kutatás-fejlesztés és a közszféra integritáshelyzete


Az Állami Számvevőszék hazai és nemzetközi adatok alapján elemzést készített a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység eredményességéről. A szerdán publikált dokumentumból kiderül: Magyarország 2008 óta GDP-jének egyre nagyobb arányát fordította kutatás-fejlesztésre és innovációra, ugyanakkor európai összehasonlításban a hazai K+F+I folyamatok eredményessége a költések ellenére is stagnál. A cikket itt éri el.

 

Elemzés a magyar K+F+I tevékenység eredményességéről


Csütörtökön hozta nyilvánosságra az ÁSZ az új, a közszféra intézménycsoportjainak integritás kockázatait és kontrolljait értékelő elemzését. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a közszféra intézményeinél a magasabb kockázati szint, magasabb szintű kontrollkiépítettséggel társul, az egyes intézménycsoportok azonban eltérően teljesítenek, illetve a nem megfelelő integritási helyzete jelentős közpénzre, közvagyonra gyakorol hatást. A témában bővebben itt tájékozódhat.


Parlamenti hasznosulás: költségvetési vita és ÁSZ felvetések


Az Országgyűlésben a héten kezdődött meg Magyarország 2018. évi központi költségvetési törvényjavaslatának általános vitája. Elsőként az előterjesztő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szólalt fel, majd Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke tartotta meg expozéját. Kiemelte: a 2018-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslat megalapozott, s hozzájárul Magyarország költségvetési stabilitásának fenntartásához. A teljes cikket itt éri el.

 

Megkezdődött a 2018. évi költségvetés országgyűlési vitája


Az Állami Számvevőszék a 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolójában először ellenőrzési tapasztalatai alapján felvetéseket fogalmazott meg az Országgyűlés számára, melyekben összesen négy, közpénzügyeket érintő szabályozási terület felülvizsgálatát javasolta. A felvetésekről szóló cikksorozatunk első két cikkét itt és itt olvashatja el.

 

Szakmai fórumon az ÁSZ felügyeleti vezetője


A Magyar Víziközmű Szövetség kedden a víziközmű-szolgáltatói tagszervezetei számára tartott szakmai napjának fókuszában az ÁSZ ellenőrzései álltak. Az eseményen Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője „A regionális vízművek vagyongazdálkodásának ellenőrzése és utóellenőrzése” címmel tartott előadást a szövetség belső ellenőrei számára. A rendezvényről ide kattintva tájékozódhat.

 

Előadás a víziközmű-szolgáltatókat érintő ellenőrzésekről

 

Hasznosulás: tizenháromezer megtekintésen túl az ÁSZ infografikái


Már több mint 13 ezren tekintették meg az ÁSZ infografikáit, amellyel intézményünk a hírösszefoglalóit, kiemelt jelentéseit, valamint elemzéseit teszi közérthetővé és látványosabbá. Eddig közel 100 darab, négy nyelven elérhető, a közösségi médiafelületeken megosztható tartalmat állítottunk elő az Infogr.am felületen, amelyek elősegítik az Állami Számvevőszék dokumentumainak hatékonyabb hasznosulását. A hasznosulási cikkünket itt éri el.

Nemzetközi hírek: IPSAS/EPSAS szeminárium és ECA-ülés


Kedden került sor az Ernst & Young koordinálásában az IPSAS/EPSAS szemináriumra. Az eseményen bemutatták a kormányzati szektorra vonatkozó IPSAS nemzetközi számviteli szabványok új elemei, valamint az újdonságként megjelenő EPSAS sztenderdekkel kapcsolatos alapvető információk. A szeminárium által lehetővé vált a nemzetközi számviteli normaalkotási folyamat aktuális folyamatainak megismerése. Tudósításunkat itt éri el.


Szerdán megkezdődött az EU tagállamok legfőbb ellenőrző intézményei, valamint az Európai Számvevőszék (ECA) összekötőinek ülése. Az értekezleten a Számvevőszéket Jakab Kornél, az Elvi Módszertani és Nemzetközi Osztály vezetője képviselte. Részleteket ide kattintva talál.


Tudásmegosztás: német parlamenti ösztöndíjasok látogattak intézményünkbe


Csütörtökön ismét német parlamenti ösztöndíjasokat köszöntött az Állami Számvevőszék. A látogatói program keretében a Bundestag ösztöndíjas hallgatói megtekinthették az ÁSZ kiállítását és interaktív intézménybejáráson vettek részt. Több információt itt érhet el.

 

Német parlamenti ösztöndíjasok látogattak az ÁSZ-ba


Közpénzek közérthetően: a hulladékgazdálkodó társaságok ellenőrzése


Manapság egyre jelentősebb problémává válik a tekintélyes mennyiségű hulladék keletkezése, amely emberi tevékenység eredménye, és a probléma megoldása, kezelése szintén csak emberi tevékenység révén valósítható meg. Ez a hulladékgazdálkodással foglalkozó szervezetek feladata, amelyek nagyban javítják életkörülményeinket. Fontos, hogy ezen szervezetek gazdálkodása és árképzése megfelelő és szabályszerű legyen. Tekintse meg a Pénzügyi Tudatosság Projekt videóját!

 

Szervezeti hírek: nyolc kolléga tett esküt 

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke jelenlétében a héten nyolc új kolléga tette le esküjét ünnepélyes keretek között a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben előírtak szerint. Az eseményről képgaléria készült, amelyet ide kattintva tekinthet meg.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


Közel ötven új cikk az ÁSZ hírportálján a 20. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 46 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást. Az ÁSZ Hírportálon 2017-ben eddig 763 híradás jelent meg, a Számvevőszék összesen 76 jelentést hozott nyilvánosságra idén.

 

Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály