Földön, levegőben, de szabályszerűen?

2017-06-17 11:14:00   |   Feltöltötte: Hofmeister László

A jóváhagyott ütemtervnek megfelelően elkészültek a jelentéstervezetet megalapozó számvevői ajánlások a MALÉV GH Földi Kiszolgáló Zrt. és a Volánbusz Közlekedési Zrt. ellenőrzéséről.

Az állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzésével az Állami Számvevőszék (ÁSZ) célja az, hogy az államháztartáson kívüli szervezetek közpénz felhasználása átlátható módon történjen, a vállalatok az állami vagyonnal szabályosan és hatékonyan gazdálkodjanak.

 

A számvevők és a külső szakértők egyebek mellett arra keresték a választ az ellenőrzések során, hogy a 2012-2015. években a MALÉV GH Földi Kiszolgáló Zrt. és a Volánbusz Közlekedési Zrt. vagyongazdálkodása, a pénzügyi-számviteli feladatainak ellátása szabályszerű volt-e, valamint a szolgáltatásaik díját alátámasztották-e megfelelő önköltségszámítással. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja mindkettő állami tulajdonú gazdasági társaság tulajdonosi jogait, ezen joggyakorlás szabályszerűségét is értékelni fogja az ellenőrzés.

 

 

Az ÁSZ stratégiájában foglalt célkitűzése, hogy tovább erősíti a munkájával szembeni bizalmat a magas szintű ellenőrzési bizonyosság biztosításával, az ellenőrzési megállapítások, következtetések, ajánlások magas szakmai minőségével. Ezzel összhangban a számvevői munkaanyagok alapos minőségbiztosításon mennek keresztül, mielőtt az ellenőrzésvezető felhasználja azokat.

 

A számvevői munkaanyagok átvételét követően az ellenőrzésvezető megkezdi a jelentéstervezet összeállítását az ÁSZ által alkalmazott minőségi követelmények teljes körű figyelembevételével.

 

Az ellenőrzések további fejleményei nyomon követhetőek lesznek az ÁSZ Hírportálon.

 

Hofmeister László
ellenőrzésvezető