Dr. Pintér Sándor: Fókuszban továbbra is a megelőzés

2016-11-17 10:34:56   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

A korrupció elleni küzdelemben a megelőzésre továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni – emelte ki Pintér Sándor a korrupció elleni nemzeti összefogás 5. évfordulóján rendezett eseményen. Hangsúlyozta: mindezt a Belügyminisztérium a maga részéréről az informatikai rendszerek fejlesztésével, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladatkörének és létszámának bővítésével, továbbá egy külön korrupció ellenes egység létrehozásával segíti.

Szinte már hagyománynak számít, hogy évente összegyűlünk a korrupció elleni nemzeti összefogás aláírásának évfordulóján, és számot adunk egymásnak a célkitűzések megválósulásáról, az eredményekről, valamint ismertetjük a további célkitűzéseket – nyitotta beszédét Pintér Sándor belügyminiszter. Nem véletlen ez, hiszen közös célunk, hogy Magyarország a világ leginkább korrupciómentes országa legyen – hangsúlyozta a belügyminiszter.

 

Pintér Sándor beszédében külön kiemelte az elmúlt öt év korrupcióellenes tevékenységeinek eredményei közül a Belügyminisztérium által öt éve létrehozott Nemzeti Védelmi Szolgálat munkáját. Ismertette: a szervezettel kapcsolatos elvárás az volt, hogy szakítson a jogelőd klasszikus, kizárólag a titkos információgyűjtésen alapuló, hagyományos bűnüldözési arculatával, és hozzon létre egy megújuló, a társadalmi jelenségekre gyorsan reagáló, korunk igényeinek megfelelő szervezetet – mondta a belügyminiszter.

 

Dr. Pintér Sándor: Fókuszban továbbra is a megelőzés

 A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A megbízhatósági vizsgálat és a kifogástalan életvitel ellenőrzés, mint új jogintézmények beváltották a hozzájuk főzött reményeket, a vizsgálatoknak mára már preventív hatása is mutatkozik - ismertette Pintér Sándor. A Nemzeti Védelmi Szolgálat elvégezte ugyanis az államigazgatási szervek körében a munkakörök komplex korrupciós kockázatainak felmérését is, amely a szervezetek kockázatelemzése és kockázatkezelése során lesz hatékonyan felhasználható – tette hozzá a belügyminiszter.

 

 

A megelőzésre továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni, melyben kiemelt szerepe van az informatikai rendszerek fejlesztésének is – húzta alá Pintér Sándor. Hangsúlyozta: a közigazgatási rendtartásról szóló törvény koncepciója is tartalmazza azt az elvet, hogy a közigazgatásnak ki kell zárnia a korrupció minden formáját. Ha minél több ügytípusban tud az állampolgár elektronikus úton ügyet intézni vagy a döntés automatizálása lehetséges, úgy a gyors, befolyástól mentes, jogszerű ügyintézés hatékonyan biztosítható – fejtette ki Pintér Sándor. E téren példaértékű a már évek óta működő rendőrségi rendszer, amely egyes közlekedési szabályszegések esetén automatizált döntéshozatalt valósít meg az eljárásban, de az útdíj rendszere, az EKÁER rendszere is ide sorolható – mondta a belügyminiszter.

 

Dr. Pintér Sándor: Fókuszban továbbra is a megelőzés

 

A jövőbeli célkitűzéseket ismertetve Pintér Sándor belügyminiszter kiemelte: a korrupció elleni küzdelemben a megelőzést a Belügyminisztérium a maga részéréről az informatikai rendszerek további fejlesztésével, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladatkörének és létszámának bővítésével, továbbá egy külön korrupció ellenes egység létrehozásával segíti majd.

 

Czinder Enikő
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály