Dr. Hajnal Péter: A Kúria integritásának újabb három pillére

2016-11-17 10:49:13   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

Az elmúlt öt év távlatában értékelte Dr. Hajnal Péter, a Kúria tanácselnöke a mai konferencián a korrupcióval szembeni ellenálló képesség erősítésére vonatkozó együttműködési nyilatkozatban foglaltak teljesülését. Ismertette: a Kúria az elmúlt évben is több lépést tett az integritás fejlesztése érdekében, melynek újabb három pillére a szervezeten belüli szürke zónák megszüntetését elősegítő Szervezeti és Működési Szabályzat kialakításával, az Integritás Szabályzat létrehozásával, valamint az informatikai rendszer biztonságának fejlesztésével foglalható össze.

Az elmúlt évek tapasztalatait tekintve kiemelten fontos a szervezeteken belüli szürke zónák megszüntetése, ezért a Kúria kiemelt fontosságot tulajdonít a belső szabályzatok rendszeres felülvizsgálatának – hangsúlyozta a Kúria tanácselnöke beszéde kezdetén. Hozzátette: 2016-ban ezért több okból is módosult a Kúria Szervezeti és Működési Szabályzata. A törvénnyel összhangban a szabályzat nevesíti már az elektronikus információrendszer biztonsági felelős pozícióját és feladatait, továbbá pontosítja az igazságügyi alkalmazotti jogviszonyban állók vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségeit is – ismertette Dr. Hajnal Péter.

 

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A Kúria tanácselnöke tájékoztatott: a Kúria képviselői útján az elmúlt évben is részt vett az Országos Bírósági Hivatal Integritás Munkacsoportjában, amelynek közreműködésével elkészült az OBH elnöke által kiadott Integritás Szabályzat. Kiemelte: a Szabályzat rendelkezésével összhangban a Kúria megalkotta a saját integritási szabályzatát is, amely a bírákra és az igazságügyi alkalmazottakra egyaránt kiterjed, és rögzíti az egyes ajándékok elfogadásának tilalmára, az ajándékozás szabályaira, az integritás-felelős feladataira és az integritással kapcsolatos bejelentések kezelésére vonatkozó szabályokat – mondta Dr. Hajnal Péter.

 

 

Az elmúlt egy évben a Kúria további intézkedéseket tett az informatikai rendszer biztonságának fejlesztése érdekében is, emellett a minősített adatok védelmére is különös figyelmet fordított – folytatta a Kúria tanácselnöke. A lefolytatott sérülékenység vizsgálatok alapján megtörtént a kritikus szerverek operációs rendszerének gyártó által támogatott verzióra történő cseréje. Továbbá a Kúria elektronikus információbiztonsági felelőse angol nyelvű e-learning képzés után tett sikeres vizsgát, és szerezte meg az ún. Certified Information Security Manager (CISM) tanúsítványt, amellyel a jogszabályban írt képzési kötelezettségének is eleget tett – sorolta az eredményeket a tanácselnök.

 

 

Zárásul hozzátette: a minél szélesebb körű és minél magasabb szintű integritás elérése elképzelhetetlen az együttműködés nélkül, ezért a Kúria 2016-ban is – immár ötödik alkalommal – részt vett az ÁSZ Integritás Projekt keretében végzett korrupcióellenes felmérésben és – hét másik intézménnyel együtt – „kiváló” minősítést kapott. A korrupciónak ellenálló szervezeti kultúra megteremtése érdekében az elmúlt évben továbbá az Alkotmányvédelmi Hivatal közreműködésével tudásmegosztó konferenciákat tartott, melyen kiemelt szerepet kapott a korrupció megelőzése és a biztonságtudatosság erősítése – ismertette a Kúria tanácselnöke.

 

Czinder Enikő

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály