ÁSZ felvetés a közvagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében

2017-05-19 09:53:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

Az Állami Számvevőszék a 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolójában először ellenőrzési tapasztalatai alapján felvetéseket fogalmazott meg az Országgyűlés számára, melyekben összesen négy, közpénzügyeket érintő szabályozási terület felülvizsgálatát javasolta. A közvagyonnal való átlátható, felelős gazdálkodás érdekében megfogalmazott felvetés a vagyonvédelmi intézkedések alkalmazásáról szól, melyeket az ÁSZ abban az esetben alkalmazhat, amennyiben a közpénz rendeltetésellenes felhasználását vagy pazarló gazdálkodást tár fel.

Az Állami Számvevőszék 2017 áprilisában nyújtotta be a 2016-os tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek. Az ÁSZ 2016-ban összesen 260 jelentést hozott nyilvánosságra, továbbá az ellenőrzések hasznosulása érdekében 2232 javaslatot fogalmazott meg és további 169 figyelemfelhívó levelet küldött az ellenőrzött szervezeteknek, a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása, valamint a beazonosított kockázatok csökkentése érdekében. Az ÁSZ ajánlásai és javaslatai alapján több jogszabály is módosult 2016-ban. A Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai alapján 2016. évi Beszámolójában először további felvetéseket is megfogalmazott az Országgyűlés számára, melyeket cikksorozatban mutatunk be a következő hetekben.

 

Az Állami Számvevőszék 2017 áprilisában nyújtotta be a 2016-os tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek


Felvetés a vagyonvédelmi intézkedések területén


Az Állami Számvevőszék az ellenőrzési megállapítások fokozott hasznosulása érdekében javaslatokat fogalmaz meg az ellenőrzött szervezetek számára, melyek alapján azoknak a feltárt hiányosságok kiküszöbölésére intézkedési tervet kell készíteniük. Az ÁSZ ezt követően ütemezett utóellenőrzések keretében értékeli, hogy a szervezetek végrehajtották-e az intézkedési tervekben önmaguk számára meghatározott feladatokat. A 2016 első félévében lezárt utóellenőrzések tapasztalatai szerint az értékelt intézmények a kijelölt feladatok összesen 77 százalékát részben vagy teljesen végrehajtották – ezzel jelentősen javítva gazdálkodásuk fenntarthatóságát és átláthatóságát, illetve hozzájárulva szervezeti integritásuk erősítéséhez.

 

Az ÁSZ 2016 júliusában összegezte 62 város pénzügyi utóellenőrzésének megállapításait


Az önkormányzatok vagyongazdálkodásának utóellenőrzései szerint ugyanakkor a helyhatóságok más ellenőrzött szervezetekhez képest kevésbé hajtották végre az intézkedési tervben meghatározott feladatokat. Az önkormányzatok 2007-2011 közötti vagyongazdálkodását az ÁSZ még 2013-ban ellenőrizte; az ennek eredményeképp megfogalmazott javaslatok hasznosulását a 2016-ban lezárt, összesen 12 önkormányzatot érintő utóellenőrzések értékelték. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatok a szabályszerű vagyongazdálkodásra és a vagyon számbavételére irányuló feladatok mindössze 44 százalékát teljesítették határidőn belül, míg az intézkedések 14 százalékát határidőn túl, 42 százalékát pedig egyáltalán nem hajtották végre.


Az ÁSZ utóellenőrzései feltárták, hogy érintett önkormányzatok a feladatok elmulasztása miatt nem biztosították a nemzeti vagyon részét képező önkormányzati vagyon megóvását, megőrzését, a vagyonnal való felelős és szabályszerű gazdálkodást, az elszámoltathatóságot és a számviteli törvény szerinti valódiság elvének való megfelelést. A közérdekű adatok közzétételére vonatkozó jogszabályi előírások be nem tartásával továbbá nem teljesült az átláthatóság érvényesítése sem. Az önkormányzatok vagyongazdálkodásának utóellenőrzéseiről többek közt itt olvashat részletes összefoglalót.

 

Az utóellenőrzések tapasztalatai alapján az ÁSZ elnöke figyelemfelhívó levelekben jelezte az önkormányzatok számára a vagyongazdálkodásukban fennálló kockázatokat, illetve a további intézkedések szükségességét


Az utóellenőrzések tapasztalatai alapján az ÁSZ elnöke figyelemfelhívó levelekben jelezte az önkormányzatok számára a vagyongazdálkodásukban fennálló kockázatokat, illetve a további intézkedések szükségességét. A helyhatóságok szabályszerű gazdálkodásának megteremtése érdekében az Számvevőszék megállapításai szerint alapvető fontosságú a figyelemfelhívó levélben foglalt intézkedések végrehajtása, illetve az ezek által elért eredmények hosszú távú fenntartása; az intézkedéseknek a működési folyamatokban való érvényesítése.

 

A közvagyonnal való átlátható, felelős gazdálkodás érdekében megfogalmazott felvetés a vagyonvédelmi intézkedések alkalmazásáról szól, melyeket az ÁSZ abban az esetben alkalmazhat, amennyiben a közpénz rendeltetésellenes felhasználását vagy pazarló gazdálkodást tár fel.

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály