Szili Katalin: A fejlődés célja egy fenntartható társadalom

2013-10-09 10:46:22
A fenntartható fejlődést, környezetvédelmet érintő kockázatok címmel tartott előadást Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke az Állami Számvevőszék által szervezett „Országkockázatok, hosszú távú államháztartási kockázatok felmérése és kezelése" konferenciáján.
Szili Katalin az elhangzott előadások alapján született gondolataival kezdte az előadást, bemutatva, hogy globális szinten milyen jelei vannak, hogy a jelenlegi növekedés nem fenntartható. "A világ népességének 40 százaléka él kevesebb mint 2 amerikai dollárból, a leggazdagabb 20 százalék rendelkezik a jövedelmek 75 százalékával. Ez egy kétpólusú világ" - mondta az előadó.

„Ezekre a tünetekre rendszerszerű választ kell adni, azonban kérdés, hogy van-e hajlandóság és akarat erre a paradigmaváltásra, a rendszerszemléletű megközelítésre. Az a fő kérdés, hogy a belátást követően lesz-e paradigmaváltás?" - mondta.

Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke

Dr. Szili Katalin: a gazdaság eszköz a társadalmi szociális problémák megoldásához

Szili Katalin elmondta: a fejlődés célja nem lehet más, mint egy fenntartható társadalom, amely az ökológiai határokat figyelembe veszi. „A gazdaság nem cél, a gazdaság eszköz a társadalmi és szociális problémák megoldásához annak tudomásul vételével, hogy egy korlátos környezettel kell számolnunk" - mondta az előadó, aláhúzva, hogy a növekedés és a fejlődés nem ugyanaz. „Az első ugyanis mennyiségi, a második minőségi kategória. Nem véletlen, hogy nem csak jólétről beszélünk, hanem a „jóllétről" is, ami nem sorolja előre az anyagi dimenziókat" - mondta.

Szili Katalin szerint, rövid távon a legfontosabb, hogy a fenntarthatóság kérdését minidig napirenden tartsuk. Hosszú távon ugyanakkor fenntartható, értékeket valló társadalomra, társadalmi igazságosságra, a gazdasági teljesítmények minőségi javítására van szükség, mégpedig az ökohatékonyság elérésével.