Sápi Ákos: Cél a pénzügyi kultúra kiterjesztése a felnőttekre is

2016-12-15 12:34:23   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

Az idén hat éves egyesület Econventio tesztjét az elmúlt években már több mint 75.000 fő töltötte ki, mellyel a teszt Európában a legnagyobb volumenű pénzügyi kultúra felmérés kezdeményezés lett - mondta Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke az egyesület éves konferenciáján. Hozzátette: az egyesület célja a jövőben, hogy a közpénzügyi tudatosságot erősítse a felnőttek körében is, mely többek között a felnőtteknek szóló pénzügyi képzésekkel és tréningekkel valósul meg.

Sápi Ákos Economia és Conventio: „Pénzügyekről józanul” című előadásában felhívta a figyelmet arra, ami az Econventio Egyesület célkitűzése is, az economia és a conventio együttes kezelése. Hiába rendelkezik valaki ugyanis pénzügyi ismeretekkel, pénzügyi tudással (economia), ez nem elegendő. Az is szükséges, hogy értékrendje, gondolkodásmódja (conventio) is megfelelő legyen, ez a kettő együttesen alkotja ugyanis a pénzügyi kultúrát - emelte ki az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke.

 


A konferencián az egyesület elnöke ismertette az Econventio kutatási és fejlesztési modelljét. Bemutatta ezen belül az Econventio indexet, amely a pénzügyi kultúrát mérő index. Az index százas skálán hat témát – többek között a hitelek, befektetések-megtakarítások, adózás és nyugdíj témáját - méri, továbbá három vetületet vizsgál: a pénzügyi tudást, a pénzügyi attitűdöt és a számolási készséget. További elemként szemléltette az Econvencio tesztet is, amely negyven pénzügyi kérdés 30 perc alatti kiöltését jelenti. A teszt eredetileg a 14-20 éves korosztályt célozta, 2015-től azonban már a felnőttek számára is elérhető. A kitöltők azonnali visszajelzést kapnak az eredményről, továbbá az egyesület később hírlevelekben tájékoztatja a kitöltőket a közérthető magyarázattal együtt – ismertette Sápi Ákos.

 


A konferencián Sápi Ákos értékelte az egyesület 2016-os munkáját, beszámolt az idén megújult, a Nemzeti Művelődési Intézettel és az Állami Számvevőszékkel kötött együttműködési megállapodásokról is. Természetesen az idei év legnagyobb eseménye az Econventio teszt volt, melyet míg 2011-ben mégcsak 62 iskola, addig 2016-ra már 270 iskola töltött ki. A tesztet kitöltő diákok száma ezzel 2016-ban elérte a 14.000 főt – hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke. Idén is megrendeztük továbbá Balatonbogláron az Econventio pénzügyi táborát, ahol tematikus napokat tartottunk az együttműködő partnerekkel. Volt továbbá idén Szakmák Éjszakája Békéscsabán, illetve az első közpénzügyi klubot is megtartottuk Szegeden - sorolta Sápi Ákos elnök.

 


Az Állami Számvevőszékkel együttesen szervezte meg idén ősszel az egyesület a felnőtteknek szóló "Tudatos pénzügyeink – Gazdasági, pénzügyi és közpénzügyi alapismeretek" elnevezésű 30 órás tréninget. Az együttműködés keretében e-learning fejlesztés, illetve „On-line tanulószoba” pilot működtetése is megkezdődött – tájékoztatott Sápi Ákos. Az egyesület elnöke előadása végén szólt néhány szót az egyesület jövőképéről is, melynek az Econventio teszt mellett központi eleme lesz a közpénzügyi tudatosság erősítése a felnőttek körében, illetve a nekik szóló pénzügyi/közpénzügyi képzések és tréningek tartása, valamint az On-line oktatási centrum erősítése is.


Czinder Enikő
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály