Lezsák Sándor: Népfőiskola a pénzügyi kultúra fejlesztésért

2016-12-15 11:40:12   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

A pénzügyi kultúra gyökerei, vagyis hogy mivel találkozunk gyermekkorban kiemelten fontos – emelte ki Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület budapesti konferenciáján. Lezsák Sándor a Lakiteleki Népfőiskola Kossuth Kollégium pénzügyi felmérésének modelljét ismertette, illetve megosztotta a konferencia résztvevőivel a kollégium jövőbeli terveit a pénzügyi kultúra vizsgálat kiterjesztését illetően is.

Lezsák Sándor „Népfőiskola a pénzügyi kultúra fejlesztésért” című előadásában többek között a Lakiteleki Népfőiskola Kossuth kollégium a lakosság gazdasági-pénzügyi ismereteire irányuló 30 kérdésből álló felmérés modelljét mutatta be. A kutatás három főbb területre összpontosít: egyrészt a bankokkal, pénzügyi intézményekkel való kapcsolatra, másrészt az állam pénzügyeire (mint államadósság, deficit), valamint a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos ismeretekre – ismertette az Országgyűlés alelnöke.

 


A felmérés többek között arra adott választ, hogy mennyire ismerik a polgárok a legfontosabb pénzügyi fogalmakat, milyen csatornákon szerzik az erre vonatkozó ismereteiket, illetve milyen hosszú távra gondolkodnak előre az emberek, s mennyire érzékelik döntéseik kockázatát? – tette hozzá Lezsák Sándor. A pénzügyi válság idején készített felmérés felfedezte a lakosságnál fennálló hitelcsapdákat és adósságcsapdákat, azonban olyan pozitív példákra is rávilágított, melyek leginkább a gyermekkorban elkezdett pénzügyi oktatásra voltak visszavezethetők – mondta az alelnök.

 


A népfőiskola által készített felmérések célja, hogy rávilágítsanak arra, hogy milyen változtatásokra lenne szükség ahhoz az állam gazdaságpolitikája, a pénzügyi intézményrendszer vagy akár a média vonatkozásában, hogy a magyar lakosság jobban tudjon tájékozódni mindennapi gazdasági döntéseikben. A kollégium kezdeményezése éppen ezért az, hogy specifikusan, tájegységenként mérjék fel és dolgozzák fel a pénzügyi kultúrát értékelő kérdéssorukat. A következő három év célja, hogy a kollégiumokkal lefedjük az egész ország és a Kárpátmedence területét – hívta fel a figyelmet Lezsák Sándor. A jövőbeli tervek megvalósításához a kérdéssor tekintetében Lezsák Sándor az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület együttműködését kérte.

 

Czinder Enikő
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály